ČLANAK PODATKOVNOG NOVINARSTVA

Ključ uspjeha

Sudjelujući na projektu „ASOC – U školi otvorene kohezije“ jedan od prvotnih zadatak koji smo dobili bio je odabir jednog od projekata na kojem ćemo raditi zajedno s partnerskom školom iz Italije. Vođeni misli kako bi bilo dobro, sudjelujući u ovom projektu osmisliti nešto i za naš grad, pokušali smo vidjeti ima li kakva poveznica između ponuđenih projekata i našeg grada i županije. Odabrali smo projekat „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“. Projekata koji su usko vezani za odabrani projekt KeyQ+ u našoj blizini nema, ali pronašli smo dva slična, projekt Excover i projekt Fortitude. Prikupljajući podatke o našem odabranom projektu KeyQ+ razmišljali smo i o tome može li se priča koja je ujedinila sveukupno devet partnera iz Italije i Hrvatske sprovesti i u našem kraju. Kako bi dobili odgovor na to pitanje odlučili smo malo bolje istražiti projekat KeyQ+.

Projekt KeyQ+ započeo je 1. siječnja 2018. godine s Agencijom za ruralni razvoj Istre d.o.o. u ulozi vodećeg partnera te Grad Pulu, Tržnicu d.o.o. Pula i Turističku zajednicu Malog Lošinja u ulozi partnera s hrvatske strane i CIVIFORM-om uz Grad Cividale del Friuli, Centar za strukovnu edukaciju Mestre i Centar gastronomske kulture Forlimpopoli s talijanske strane (vidi Sl.1 – Sudionici na projektu).

Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska, vrsta poziva Standard+, koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiran putem Programa Jadranska prekogranična suradnja (IPA ADRIATIC) u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno – prehrambenih proizvoda Istre, posljednjih nekoliko godina uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci, a ukupni budžet istog iznosi 871.925 eura. (vidi Sl.2 – Financiranje projekta)

Cilj projekta KeyQ+ povećanje je turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana. Glavni rezultati projekta su gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i sedam stvorenih KeyQ+ mjesta koji predstavljaju referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju (vidi Sl.3 – Specifični ciljevi).

KeyQ+ točke povezane su u mrežu centra gastronomske kulture područja, a uključuju Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu , te Casa Artusi – Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. Rezultati projekta promovirani su kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih u pred i posezoni kojima je glavni cilj okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma.

U projekt KeyQ+ u Malom Lošinju uključeni su Muzej Apoksiomena, te lošinjski restorani Artatore , Veli žal i Za Kantni, te konoba Bora Bar. Za KeyQ+točku odabran je Muzej Apoksimena. U sklopu projekta u gradu Puli opremila se didaktička kuhinja na prvom katu Tržnice Pula koja je KeyQ+ točka za područje grada Pule, osmišljeni su meniji u modernoj varijanti koji sežu iz razdoblja Austrougarske monarhije koji se nude u ugostiteljskim objektima Pule i Istre. U sklopu didaktičke kuhinje održan je niz inovativnih radionica i kulinarskih prezentacija s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika koje na zanimljiv i poučan način promoviraju tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju KeyQ+ područja. Za KeyQ+ točku na području grada Pazina odabran je Edukacijski gastronomski centar Istre, smješten na Gortanovom brijegu.

Podatci o projektu koje smo pronašli govore da je projekt uspješno proveden i da se niz aktivnosti iz projekta provode i dalje, a kao ključ uspjeha ovog projekta se nameće multidisciplinarni pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede, povijesti i etnografije, arhitekture i društvenih znanosti, te obrazovanja.

Prikupljene podatke smo analizirali i prokomentirali s predstavnicima turističke zajednice našeg grada i uvidjeli da i naš grad ima potencijala za sličan projekat. U nadolazećoj fazi projekta, terenskom istraživanju, prikupit ćemo dodatne podatke i upotpuniti sliku o utjecaju projekta KeyQ+ na lokalnu zajednicu i objediniti sve statističke podatke koje smo prikupili samostalno pretraživanjem dostupnih javnih podataka i one koje ćemo tek prikupiti terenskim istraživanjem, no o tome ćemo više u završnom dijelu našeg projekta.

 

INTERAKTIVNI INFOGRAM