IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU

 

Izvješće možete pronaći OVDJE.

 

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

Dio tima naše škole je sudjelovalo na predavanju o iskoristivosti mora na području Dubrovnika. Temeljem predavanja napravili su sažetak koji je predstavljen u školi i objavljen na instagramu koji je vidljiv i našim partnerima u Italiji.
U sklopu projekta SEADRION, DURA je zajedno s partnerima iz Italije, Grčke, Slovenije, Albanije i Hrvatske, organizirala postavljanje triju dizalica topline koje koriste morsku vodu te uspostavila on-line platformu za dijeljenje informacija, omogućavanje suradnje i olakšavanje budućih projekata instalacije dizalica topline.
SEADRION PLUS predstavlja nastavak projekta SEADRION kojim će se dodatno povećati vidljivost rezultata prvotnog projekta. Fokus će biti na diseminaciji i promotivnim aktivnostima vezanim za mogućnosti upotrebe dizalica topline koje koriste morsku vodu.
Druga aktivnost je bila razgovor s gradskim vijećnicima Đurom Caporom i Jasminom Derakovićem o tome koliko su uopće upoznati sa korištenjem snage mora u našem gradu i na Jadranu uopće.
Posljednja aktivnost je bila posjet Institutu za more i priobalje gdje su razgovarali dr.sc.Valterom Kožulom.

Smatram da kontinuiranim nametanjem pitanja o iskorištavanju snage mora podižemo razinu lokalne svijesti u lokalnoj zajednici o nužnosti i iskoristivosti prirodnih izvora energije, kako mora tako i sunca i vjetra.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

 

1.Pitanje

Koliko ste upoznati s iskoristivosti „plave energije“?

  • Upoznati smo s mogućnošću iskoristivosti valova, plime i oseke, ali nema rješenja da ju iskoristimo. Na sjevernom Jadranu koriste nešto snagu valova, ali nismo upoznati s učinkovitosti.

2.Pitanje

Koliko se kod nas iskorištava more kao obnovljivi izvor energije?

  • Ne koristi se dovoljno, gotovo nikako. Općenito snaga sunca, vjetra i mora kod nas još nije suživjela.

3.Pitanje

Može li se bolje iskoristiti snaga mora i valova kod nas?

  • Nažalost, mi se nalazimo na vrlo niskoj, gotovo nikakvoj razini korištenja energije mora. Osim nešto solarnih panela, a moglo bi ih biti najmanje 50% više, ostala energija je neiskorištena. Trebalo bi bolje surađivati, izdvojiti