IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU

 

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

Pošto nismo bili u mogućnosti posjetiti Agenciju za ruralni razvoj Istre u Pazinu koja je vodeći partner u projektu, organizirali smo intervju s voditeljicom projekta gospođom Iris Pentek preko platforme Teams.
Informacijski centar Europe Direct Zadar nas je pozvao u terenski posjet jednom drugom Interreg Italija – Hrvatska projektu čija provedba se odvija u Zadarskoj županiji. Projekt „Made in land“ (Održivo upravljanje ruralnim područjima) je po svojim ciljevima dosta sličan KeyQ+ projektu koji pratimo. Projekt nastoji spojiti obalno područje i zaobalje Zadarske županije. Fokus programa je na prirodnoj i kulturnoj baštini zaobalja koja ima veliki potencijal koji je do sada bio neiskorišten. Razvojem potencijala unutrašnjosti smanjio bi se pritisak u turističkoj sezoni na obalu. Povećanjem zaštite i valorizacijom kulturnih i prirodnih dobara te prekograničnom suradnjom kroz inovativni marketing i promocije poboljšao bi se ekonomski razvoj zaobalja.
Posjetili smo OPG Bačić u Polači koji proizvode tradicionalne suhomesnate proizvode i ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG Šime Škaulj u Nadinu koji se bave ekološkom proizvodnjom grožđa za vrhunskih vina, Poljoprivrednu zadrugu Maslina i Vino sa sjedištem u Polači čiji je cilj proizvodnja vrhunskih vina, ulja i smokava te Zavičajni muzej u Biogradu na Moru koji čuva vrijednu spomeničku baštinu iz bogate prošlosti biogradskog primorja i okolice.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

Terensko praćenje obuhvaća projekt Interreg Italija – Hrvatska čija provedba se odvija u Zadarskoj županiji. Projekt se zove „Made in land“ i obiluje sličnostima s projektom KeyQ+ kojeg smo odabrali u sklopu ASOC projekta.

 

 

1.Pitanje

Kako ste se odlučili za prijavu KeyQ+ projekta?

  • KeyQ+ projekt zapravo svojevrsni nastavak i logičan slijed projekta KeyQ čiji je cilj valorizacija poljoprivrednih i prehrambenih dobara Istre, koji se provodio od 2011 d0 2013 godine. U sklopu tog projekta osnovan je edukacijska platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije. KeyQ+ projekt osmišljen je da kapitalizira iskustva iz prethodnog projekta.

2.Pitanje

Je li se provedba KeyQ+ projekta odvijala u skladu s planovima?

  • Da. Imali smo odgovorne partnere i mi imamo puno iskustva u provedbi projekta. O samom uspjehu pri provedbi projekta i ostvarenju njegovih ciljeva govori i činjenica da je KeyQ+ projekt proglašen najboljim projektom u kategoriji „Doprinos prekograničnoj suradnji“. Izbor za najbolji EU projekt je organizirao portal Župan.hr, u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

3.Pitanje

Kako je provedba projekta utjecala na lokalno područje?

  • Zahvaljujući provedbi projekta stvorili su se preduvjeti za integrirani razvoj turističke ponude lokalnog, ali i talijanskog područja koje je obuhvaćeno projektom. To područje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu koja je temeljena na kvalitetnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Obnovljena je kuhinja na tržnici u Puli u kojoj se održavaju edukacije profesionalnih kuhara. Edukacije se temelje na starim receptima iz  Austro-Ugarske monarhije. U sklopu projekta dogovorena je suradnja i s ugostiteljskim školama