IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU  

–          izrada promidžbenih materijala vezanih za promociju samoga Muzeja nematerijalne baštine – Riznica Međimurja

–          korištenje suvremenih digitalnih alata i promocija putem društvenih mreža

–          vođenje turističkih grupa uz pomoć učenika hotelijersko-turističkog smjera naše škole

 

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Aktivnosti 3. faze započeli smo sastankom u školi s našim voditeljicama projekta na kojem smo se upoznali s zadacima iz ove lekcije i značenjem građanskog praćenja. Podijelili smo zadatke među članovima tima i dogovorili sastanke s ključnim osobama koji su sudjelovali u realizaciji odabranog projekta.

Prije odlaska na teren pripremili smo suglasnosti za roditelje i sudionike u intervjuu i anketi. Članice našeg tima Lara, Emina, Irinea i Evelin intervjuirale su važne osobe uključene u provedbu odabranog projekta. Lara je posjetila Javnu ustanovu za razvoj Međimurske županije REDEA-u te intervjuirala ravnateljicu Sandru Polanec Marinović i stručnu suradnicu Mateju Živčec. Nakon toga Emina i Lara zaputile su se u Međimursku županiju te imale čast intervjuirati međimurskog župana Matiju Posavca. Točnu u podne, kada je Stari grad bio obasjan najsjajnijim zrakama sunca Evelin i Irinea posjetile su još neotvoren Muzej nematerijalne baštine gdje su intervjuirale ravnateljicu Mašu Hrustek Sobočan. Na dan obilježavanja grada Čakovca anketirali smo građane Međimurske županije jesu li upoznati s projektom.

Od svih postavljenih pitanja najviše nas je zanimao odgovor zašto Muzej nematerijalne baštine još nije otvoren. Svi sudionici uključeni u provedbu projekta odgovorili su nam da je osim epidemiološke situacije s COVID-19 otvaranje Muzeja odgođeno i zbog različitih nepredviđenih situacija, kao npr. radovi statičke sanacije i otkrivanje prostorija za koje nisu znali da postoje (zatvori).

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA


 

Koliko je projekt bio zahtjevan u odnosu na ostale projekte koje provodite?
REDEA: Projekt je jedan od najzahtjevnijih koji smo mi do sada u REDEA-i provodili. Počevši od same pripreme, natječaj je bio dosta kompleksan, bio je prvi takvog tipa koji se raspisao u Hrvatskoj. Tako da smo se dosta pomučili i oko same prijave. Natječaj je bio ograničeni i vremenski. A kada smo konačno nakon više od godinu dana došli do same provedbe, kada smo započeli s građevinskim radovima vidjeli smo u kakvom je stanju sama fortifikacija. Uvidjelo se da neke stvari treba dodatno rješavati, poput statičke sanacije same zgrade. Tako da je građevinski zahtjevan, ali je isto tako bio zahtjevan i nama u REDEA-i s obzirom da mi vodimo projekt tako da treba koordinirati sve partnere koji rade na projektu. Ustvari, treba osigurati da sama provedba projekta teče glatko, a jako je tu puno elemenata o kojima treba voditi računa. Osim toga, imamo i jako veliku kontrolu SAFU-a koji nas prati i koji vodi računa o svakoj sitnici i kontroli Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je zaduženo za ovaj natječaj. Svakako želimo napomenuti da imamo jako dobru suradnju s kontrolnim tijelima, sa SAFU-om i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.