IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU  

 

Neke od ideje koje bi predložili bile bi da u slučaju da tim ljudi na terenu ponovno naiđe na nešto novo za vrijeme radova, da odmah imaju spreman tim za istraživanje terena kako bi se što prije nastavilo s radovima, a sačuvalo arheološku građu. Isto tako, potaknuti suradnju Centra sa Sveučilištem u Zadru i studentima arheologije te konzervatorima arheološkog muzeja. Time bi se možda odmah izašlo na teren i brzo i efikasno nastavilo s radovima. Tako bi možda oni koji su za sve to zaduženi mogli i nakon završetka radova raditi na zbirkama koje će biti izložene u Centru i arheološkom muzeju.

 

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Nakon prve dvije faze projekta u sklopu kojih smo prikupljali, obrađivali i analizirali podatke došlo je vrijeme i da izađemo na teren. U trećoj fazi naš tim je na svojim sastancima dogovorio i osmislilo aktivnosti građanskog praćenja na terenu. Podijelili smo se u manje grupe i nakon razgovora odlučili koje relevantne osobe bi trebali intervjuirati. Prije provođenja intervjua otišli smo na gradilište crkve sv. Nikole te iz prve ruke istražili situaciju. Na terenu su nas dočekale Nika Cohen, viša savjetnica na ugovorenom projektu te Karla Ciketić, viša stručna suradnica. Obje su nam ustupile korisne i zanimljive informacije. Na početku trebamo istaknuti da smo za prvog sugovornika kontaktirali arhitekta Antu Uglešića, koji je osmislio cijeli arhitektonski plan projekta. No, nažalost nam nije mogao izići u susret. Nadalje, jedan od sugovornika bio je i dr. Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Njegove izjave su nam bile od velike važnosti jer je sam Centar zapravo prijavio aktualni projekt. Isto tako, odlučili smo kontaktirati i Radu Šimičevića, zastupnika Hrvatskog sabora, koji je sudjelovao u provedbi EU projekata te smo tako željeli saznati njegova iskustva i stavove vezane uz važnost i utjecaj koji Europska unija ima na sve svoje zemlje članice. Na kraju, odlučili smo o svemu pitati i naše sugrađane koji su nam ponudili različite odgovore, a o tome ćemo više reći u zadnjoj fazi projekta.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

Što vi mislite generalno o mogućnostima koje nude EU fondovi i kako to?
A mislim EU fondovi stvarno su raznoliki i nude bezbroj mogućnosti, ne samo u obnovi kulturne baštine koju tu mi imamo. Mi radimo i na drugim EU fondovima koji su tiču na primjer Erasmus plus programa koji se tiče i samih studenata, razmjene studenata i nekakvih edukacija pa postoje različite druge uloga koje se tiču EU fondova to jest sredstva iz EU fondova koja se mogu dobiti i stvarno su šarolike mogućnosti. Naravno EU fondovi imaju drugu svoju stranu to znači da nisu baš jednostavni, sama aplikacija i prijava tih fondova nije jednostavna, a i sama provedba kasnije dosta komplicirana zato jer su kontrole dosta stroge mora se sve raditi po pravilima mora biti dobro isplanirano zato što se bolje isplanira na početku to će vam kasnije biti lakše. Naravno nije uvijek lako sve planirati pa uvijek postoje nekakvi problemi, ali sve se to da riješiti.