IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU  

 

Stvoriti kritičnu masu zaokruženih edukativnih ekoturističkih kompleksa, sadržaja i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Poboljšati postojeću turistička ponuda s naglaskom na ekoturizam i sadržaje specifične za područje doline Neretve što će rezultirati produženjem turističke sezone, povećanjem broj noćenja i posjetitelja te ujedno omogućiti rast gospodarstva i sprječavanje depopulacije.

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

Za  praćenje projekta Rokovi super junaci protiv pretilosti koristili smo anketne upitnike za roditelje učenika osnovnih škola u županiji.

Prema anketi 72.7% roditelja nije upoznato s pojmom kohezijske politike, pa smatramo da je projekt „U školi otvorene kohezije, ASOC” koristan i da bi trebalo biti uključeno više timova.  52.7% ispitanih roditelja je čulo za promatrani projekt, ali samo je 10% roditelja reklo da je njihovo dijete sudjelovalo u nekoj od tih aktivnosti. 68.9% roditelja tvrdi da se njihova djeca bave sportom ili drugom tjelesnom aktivnošću, dok se 26.4% djece ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću. Što se tiče prehrane 37.1% djece jede voće i povrće svaki dan, 45,7% konzumira više puta tjedno, a 6.6% djece uopće ne jede voće i povrće. 42% roditelja tvrdi da djeca konzumiraju brzu prehranu samo jedan puta mjesečno, 28.7% jede jedan puta tjedno, 12.7%  više puta tjedno, a 2% djece jede brzu hranu svaki dan. Roditelji smatraju da je potrebno potaknuti lokalnu vlast da se urede vanjski prostori za aktivnosti, da se organizira više raznih aktivnosti i manifestacija za djecu i roditelje i radionica o zdravoj prehrani.

Razgovarali smo i s nosiocima projekta, dr. Miroslavom Venusom ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Virovitica, prof. Sinišom Brlasom psihologom u Zavodu i dr. Miodragom Benešom.  Sugovornici su nam detaljnije objasnili provedene aktivnosti projekta, poteškoće s kojima su se susreli prilikom provedbe projekta i očekivane rezultate provedenih aktivnosti.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

 

Što Vas je potaknulo na pokretanje ovoga projekta?
dr. Miroslav Venus: Temeljem podataka prikupljenih od strane djelatnosti za javno zdravstvo dobili smo informacije da naši sugrađani u odrasloj dobi uglavnom obolijevaju, a onda na žalost i umiru od dvije skupine bolesti; bolesti krvožilnog sustava, a vodeće dijagnoze su srčani udar ili infarkt i moždani udar, i druge skupine, a to su maligni procesi u organizmu. Od prije je već poznato da na te bolesti u velikoj mjeri utječu određeni čimbenici, a neki od njih su i nepravilna prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost koje dovode do pretilosti ili prekomjerne tjelesne mase. Dio Zavoda za javno zdravstvo čini i Školska medicina koja je prilikom pregleda djece za upis u osnovnu školu unazad nekoliko godina došla do podataka da sve više djece dolazi s prekomjernom tjelesnom težinom. To je bio osnovni pokretač ovog projekta kako bi se u ranoj fazi preventivno djelovalo na smanjenje pretilosti djece.