Svetvinčenat: veliki projekt za malu općinu

 

 

ASOC ZID

PREDSTAVLJAČKA STRATEGIJA

 

KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa

Tema projekta je unapređenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenjem sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Istre.

Najbitniji razlog za istraživanje ovog projekta jest obrazovanje i poticanje mladih na praćenje (kroz istraživanje) djelatnosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova koji promiču kohezijsku politiku EU i o kojima se dosta govori u javnosti, a šira javnost možda nije dovoljno upućena u načine na koji oni funkcioniraju. Ovim istraživanjem naučili smo nešto o Svetvinčentu i povijesti Kaštela. Htjeli bismo potaknuti zainteresirane skupine (mladi/studenti/učenici) da posjete kaštele te da se uključe u buduće aktivnosti u Svetvinčentu ili čak su-kreiranju sadržaja.

Svetvinčenat, jedan od istarskih dragulja srednjovjekovne baštine, dobio je novo ruho posljednjih nekoliko godina. Za udisaj novog života Svetvinčenta, posebno kroz manifestacije, povijesne lokacije i novih turističkih ponuda, u dijelu je zaslužan projekt KulTERRA. Kaštel Morosini-Grimani, jedan od najbolje očuvanih kaštela na našem malom poluotoku.

Projekt je proveo skoro tri godine u pripremi, ali se sanjalo o obnovi dugo prije toga. Jedan od problema s pisanjem projekta za EU fondove jest mali općinski proračun vrijedan 7 milijuna kuna – od kojeg se samo 1 milijun prepušta kulturi. S velikim trudom i upornošću, projekt vrijedan 22,5 milijuna je uspio oživjeti. Cilj projekta je bio samoodrživost i obnova Kaštela. Glavni projektni elementi su: obnova (građevina, rekonstrukcija), multimedijalno uređenje, opremanje i dizajn interijera.

Realizacijom projekta KulTERRA, očekuje se pozitivan ekonomski utjecaj na lokalno gospodarstvo kroz samo/zapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti, povećane potražnje za robom i uslugama trećih subjekata kao posljedica povećanja posjetitelja. Neki od rizika projekta predstavljaju općeniti rizici za turizam u našoj regiji ili državi, kao na primjer manji broj posjetitelja uzrokovan nekim vanjskim čimbenikom ili manje ulaganje u razvoj programa za lokalno stanovništvo. Nastavak praćenja trebao bi se fokusirati na buduće aktivnosti u kaštelima.

 

 

ZAVRŠNI KREATIVNI RAD

VIDEO

 

ZAVRŠNI DOGAĐAJ PREDSTAVLJANJA ISTRAŽIVANJA
Predstavljanje praćenja EU projekta
Učenici će u školskoj knjižnici za zainteresiranu publiku (profesore i učenike/ice) predstaviti što su naučili i iskusili tijekom ovih 2 mjeseca rada na projektu ASOC. Prikazat će foto i video materijale i reći nešto više o posjetu kaštelu Morosini-Grimani.