IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU  

Educirati građane Našica o važnosti kulturno-povijesne baštine obitelji Pejačević, omogućiti kvalitetno turističko promoviranje grada uz dostupnost turističkih vodiča, kvalitetni raznovrsni edukacijski sadržaji kroz koje će i sami građani Našica i turisti shvatiti vrijednost postojeće kulturne baštine.

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA

U 3. fazi projekta krenuli smo tragom informacija. Gotovo sve aktivnosti obavili smo terenskim istraživanjima. Zanimalo nas je kako je došlo do ideje o ovom projektu, kakav stav imaju građani Našica o projektu, kako napreduje realizacija, postoje li prepreke u provođenju te kako provjeriti ostvaruje li projekt svoj cilj? Razgovarali smo s profesorima i učenicima naše škole. Intervjuirali smo lokalno stanovništvo, razgovarali smo s nositeljima projekta, izvođačima projekta, stručnjacima te uglednim članovima grada. Posjetili smo Turističku zajednicu grada, a virtualno smo imali sastanak sa stručnom suradnicom Europe Direct Osijek. Iznenadila nas je susretljivost svih kojima smo se obratili. Osobito nas je iznenadio entuzijazam, posvećenost i upornost nositelja projekta, a posebice bivšeg gradonačelnika, Josipa Miletića koji je naglasio da je ovo najvidljiviji projekt te da će sadržaji vezani uz kulturnu baštinu privući veći broj posjetitelja u Grad Našice što bi se trebalo pozitivno odraziti na razvoj lokalnog gospodarstva. Saznali smo da dinamika izvođenja radova ide prema predviđenom te da će isti biti realiziran kako je planirano. Što se tiče troškova, naglašeno je da će možda biti ostvarene i neke uštede koje će omogućiti još neke zahvate u samom gradu, a sami rezultati projekta će biti vidljivi tek po završetku projekta. Građani su izrazili zadovoljstvo i oduševljenje ovim projektom te naglasili da je to hvale vrijedna promjena za sve nas kojih treba biti što više.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

 

Zašto smatrate da je je obnova dvoraca i trgova najpotrebnija građanima i samom gradu?
Uočili smo da turizam na lokalnom području ima značajan potencijal koji u ovome trenutku nije dovoljno iskorišten. Našice su jedan od rijetkih gradova koji ima plemićke dvorce u samom centru grada, a važni su kulturni objekti u Gradu upravo vezani uz obitelj Pejačević i njihovo naslijeđe koje je nedovoljno vidljivo. Povijest i baština obitelji Pejačević je iznimno bogata, obzirom na arhitekturu građevina, njihov interijer i eksterijer, pripadajući antikni inventar, dendrološki bogati perivoj smješten uz dvorce, knjižničnu građu obiteljske knjižnice i dr. Osobito je važan život i djelo skladateljice Dore Pejačević, njezina osoba, stvaralački i kulturni rad koji nije adekvatno predstavljen i dostupan javnosti u hrvatskom kontekstu, iako je, obzirom na njezin doprinos hrvatskom, ali i europskom glazbenom izričaju, od velikog kulturnog značaja te predstavlja vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu. Novi sadržaji vezani uz kulturnu baštinu trebali bi privući veći broj posjetitelja u Grad Našice što bi se trebalo odraziti i na razvoj lokalnog gospodarstva i to na pojavljivanje novih gospodarskih subjekata, a time i otvaranje novih radnih mjesta.