IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU  

  • Kašteli bi se trebali tijekom cijele godine puniti kulturnim sadržajima, a ne bazirati samo na posjetima stranog stanovništva.

 

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA

 

Nakon nekoliko mrežnih susreta tijekom kojih smo istraživali projekt i prikupljali informacije, na red je došao posjet Kaštelu. Na ulazu u Kaštel, dočekali su nas voditelj projekta Igor Macan i stručna suradnica Matea Stanić te Anamaria Škopac Pamić, djelatnica ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove. U sobi za sastanke voditelj Macan i suradnica Stanić rekli su nam nešto više o tome kako je proces pisanja i realiziranja projekta tekao. Nakon toga slijedila su naša pitanja.

Projekt je proveo skoro tri godine u pripremi, ali se dugo sanjalo o obnovi. Jedan od problema s pisanjem projekta za EU fondove jest mali općinski proračun vrijedan 7 milijuna kuna – od kojeg se samo 1 milijun prepušta kulturi. S velikim trudom, projekt vrijedan 22,5 milijuna je uspio oživjeti. Cilj projekta je samoodrživost i obnova Kaštela. Glavni elementi su: obnova (građevina, rekonstrukcija), multimedijalno uređenje, opremanje i dizajn interijera.

S projektom financirane su nove predstave, manifestacije, brošure, mrežna stranica i aplikacije te nabava novih kostima. U kaštelu se nalazi kolekcija od 150 eksponata, koja uključuje mačeve i oklope – na posudbu Kaštelu je svoju kolekciju dao lokalni kolekcionar, ali kaštel ima svoju vlastitu kolekciju. Tijekom posjeta, posjetili smo multimedijalnu izložbu, koja sadrži zabavne interaktivne igre i prikaz povijesti Kaštela kroz 3D mapping, video montažu i naraciju.

Na kraju posjeta zabavili smo se uz igru Escape Castle Svetvinčenat. Prije tristo godina nepoznati vitez pobijedio je na turniru. Odbivši preuzeti nagradu i otkriti svoj identitet, odjahao je ostavivši iza sebe legendu i 7 viteških iskušenja. Escape Castle Svetvinčenat obuhvaća prostor cijelog kaštela Morosini-Grimani, info punkt, 3 kule, tamnicu, oružarnicu i tron. Zabavili smo se tijekom našeg posjeta, ali smo također naučili mnogo toga i preporučamo vam da posjetite to prekrasno mjesto.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA


 

Je li lokalna zajednica bila uključena u projekt?
Lokalna zajednica bila je uključena kroz radionice i druge aktivnosti. Bilo je bitno spojiti ljude i uspostaviti komunikaciju između ljudi različitih struka. Dogodio se i javni znanstveni skup. Partneri su bile lokalne udruge koje su bile direktno uključene.