Zajedno udružimo snage za naše zdravlje

 

ASOC ZID

 

 

PREDSTAVLJAČKA STRATEGIJA

 

Za građansko praćenje projekata financiranih iz Strukturnih fondova EU-a odabrali smo projekt Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitica, „Rokovi super junaci protiv pretilosti“. Ovaj projekt smo odabrali jer nam je vrlo blizak i jer je namijenjen mladima. Samim ovim istraživačkim radom pokušali smo istražiti kako su izvršene planirane projektne aktivnosti, jesu li sve aktivnosti izvršene ili je došlo do odstupanja. Početnim prikupljanjem podataka saznali smo da je Zavod  u okviru projekta u 17 osnovnih škola u županiji održao 34 radionice o pravilnoj prehrani, gdje je sudjelovalo 1409 učenika, održane su tribine za roditelje, podijeljeni sportski rekviziti školama kako bi se potaknule tjelesne aktivnosti kod učenika, izradile prezentacije i brošure o pravilnoj prehrani i tjelovježbi.
Podatke koje smo pronašli na javno dostupnim mjestima prezentirali smo pomoću infografika kako bi ih što zornije prikazali. Nakon prikupljenih i analiziranih sekundarnih podataka, odlučili smo provesti on line anketu među roditeljima osnovno školske djece kako bi istražili kakve su prehrambene navike djece i koliko se djeca kreću. Anketu je ispunio 151 roditelj. Intervjuirali smo nositelje projekta dr. Venusa i dr. Beneša koji su nam detaljnije objasnili zašto je ovaj projekt važan i koliko je pretilost opasna za zdravlje djece. Objasnili su koje su  aktivnosti provedene i naveli koje su planirane aktivnosti morali promijeniti zbog početka epidemije Covid-19. Unatoč tome, nositelji projekta smatraju da je projekt uspješno proveden s obzirom na pozitivne reakcije svih sudionika projekta.
S obzirom da se prehrambene navike i stil života ne mogu promijeniti u kratkom vremenu, Zavod će nastaviti sa sličnim akcijama bez obzira što je projekt završio. S dolaskom lijepog vremena i popuštanjem epidemioloških mjera primijetili smo više organiziranih aktivnosti za djecu u gradu Virovitici. Sportske udruge su uočile problem slabije tjelesne aktivnosti djece pa su ove godine organizirani „Sportski praznici” u Pitomači, Virovitici, Slatini i Orahovici, gdje će djeca dio svojih praznika provesti na sportskim terenima. Mi ćemo nastaviti pratiti aktivnosti Zavoda, sportskih udruga i poticati i udruge i lokalnu zajednicu da se uključi u rješavanje ovog vrlo ozbiljnog zdravstvenog problema djece, jer kao što smo i na početku našega istraživanja rekli: „Udružimo snage za naše zdravlje”.

 

 

ZAVRŠNI KREATIVNI RAD

VIDEO

ZAVRŠNI DOGAĐAJ PREDSTAVLJANJA ISTRAŽIVANJA
Budi zdrav!
Članovi istraživačke skupine Gym Heroes predstavit će svoj istraživački rad „Udružimo snage za naše zdravlje” koji su provodili u građanskom praćenju projekta „Rokovi super junaci protiv pretilosti” izravnim prijenosom preko društvenih mreža 6.7.2021. u 11.30.sati. Predstavljanje projekta i završnog video uratka svi zainteresirani mogu pratiti preko društvenih mreža.
Fotografija za objavu 5

Fotografija za objavu 6

Fotografija za objavu 7