Promocija tradicije i kulture Istre i Italije

 

ČLANAK PODATKOVNOG NOVINARSTVA

Promocija tradicije i kulture Istre i Italije

Kohezijska politika je politika koja se stoji iza stotina tisuća projekata širom Europe koji dobivaju sredstva iz Europskog fonda za socijalni razvoj, Europskog socijalnog fonda te kohezijskog fonda.

Program INTERREG je pokrenut s ciljem jačanja učinaka Kohezijske politike Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine i nasljednik je programa INTERREG IVC koji je bio aktivan u prošlom programskom razdoblju. Ima za cilj smanjiti postojeće nejednakosti između regija Europske unije u pogledu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i održivosti okoliša, pritom uzimajući u obzir njihove specifične prostorne značajke i mogućnosti.

Raspoloživa sredstva programa ovisna su o alokaciji sredstava na razini Europske unije namijenjenih Europskoj teritorijalnoj suradnji. Za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine za Europsku teritorijalnu suradnju namijenjeno je 10,2 milijardi eura, a jedan dio pripada programu INTERREG EUROPE, odnosno 359 milijuna eura.

Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, u sklopu programa INTERREG Italija i Hrvatska bazira se na specifičnom cilju 3.1 (Učiniti prirodnu i kulturnu baštinu snažnom za održiv razvoj i uravnoteženiji teritorijalni razvoj i investicijskom prioritetu) i 6c (Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine). Akcije usmjerene na promicanje gospodarskog razvoja kroz održivi turizam ili druge aktivnosti zasnovane na zaštiti i promicanju prirodne i kulturne baštine. Provedba projekta je započela 01. siječnja 2018. god. i trajala je do 30. rujna, 2019. god.

Agencija za ruralni razvoj Istre bila je vodeći partner, ostali partneri iz Hrvatske su Grad Pula, Tržnica d.o.o. i Turistička zajednica grada Malog Lošinja. Talijanski partneri su Centar za strukovno osposobljavanje Civiform u Cividale del Friuli, Grad Cividale del Friuli, Centar za strukovnu edukaciju u Mestri (Venecija) te Casa Artusi – Centar gastronomske kulture u Forlimpopoliju. . (vidi kartu: Interaktivna karta projekta KeyQ+ (foodtrotteracrossborder.blogspot.com))

Ciljevi projekta su bili promocija manje poznatih turističkih mjesta i valorizacija slabije vrednovanih kulturnih dobara, te jačanje turizma u razdoblju pred- i post-sezone. Promocija lokalnih proizvoda i tradicionalnih recepata KeyQ+ teritorija povezivanjem gastronomske i kulturne turističke ponude. Isto tako stavlja se naglasak na obuku i edukaciju turističkih aktera o lokalnim proizvodima i tradicionalnim receptima, te načinu stvaranja integrirane turističke ponude koja povezuje kulturu i gastronomiju područja.

Kada govorimo o rezultatima projekta valja spomenuti uspješnu i sveobuhvatnu analizu tipičnih proizvoda sjeverne Jadranske obale. Zatim istraživanje zaboravljenih recepata iz različitih povijesnih razdoblja Jadranskog područja te Izrada KEYQ+ trening programa za profesionalne kuhare i konobare. Posebna pozornost stavljena je na jačanje ljudskih resursa za razvoj i zapošljavanje u turizmu putem tečajeva za profesionalce i buduće stručnjake u sektoru turizma i pripreme hrane. Isto tako, organizirana je razmjena iskustava za turističke djelatnike i dionike iz Italije i Hrvatske i sedam KeyQ+ Festivala u razdoblju van sezone. Dizajnirani su i novi turistički itinerari/paketi s ciljem valorizacije sljedećih kulturnih i kulinarskih centara:

  • EDUKACIJSKI GASTRONOMSKI CENTAR ISTRE – KEY Q U PAZINU – Hrvatska
  • SREDNJOVJEKOVNA KUĆA U CIVIDALE DEL FRIULI (UD) – Italija
  • TRŽNICA U PULI IZ AUSTROUGARSKOG RAZDOBLJA – Hrvatska
  • POVIJESNA ZGRADA “BROD SLOBODE KOJI JE SKRENUO NA ISTOK” U OPICINI (TS)- Italija
  • MUZEJ APOKSIOMENA U MALOM LOŠINJU – Hrvatska
  • CASA ARTUSI U FORLIMPOPOLIU (FC) – Italija
  • NACIONALNA IZLOŽBA VINA U PRAMAGGIOREU (VE) – Italija

 

Brojčani podaci KeyQ+ projekta

Što se tiče budžeta, projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u iznosu od 794.000.00 EUR, a ukupni budžet projekta: 872.000,00 EUR.

U razgovoru s koordinatoricom projekta, gđom Iris Pentek iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) došli smo do saznanja da je KeyQ+ projekt zapravo svojevrsni nastavak  projekta KeyQ čiji je cilj valorizacija poljoprivrednih i prehrambenih dobara Istre, a koji se provodio od 2011. do 2013 godine. U sklopu tog projekta osnovana je edukacijska platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije. Što se tiče utjecaja samog projekta na lokalno područje koordinatorica je istaknula da su se zahvaljujući provedbi projekta stvorili preduvjeti za integrirani razvoj turističke ponude područja koji su obuhvaćeni projektom. Obnovljena je kuhinja na tržnici u Puli u kojoj se održavaju edukacije profesionalnih kuhara. O samom uspjehu pri provedbi projekta i ostvarenju njegovih ciljeva govori i činjenica da je KeyQ+ projekt proglašen Najboljim EU projektom u kategoriji  „Doprinos prekograničnoj suradnji”. Izbor za najbolji EU projekt je organizirao je portal Župan.hr, u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

INTERAKTIVNI INFOGRAM