Aktivnosti projekta

 

 

ČLANAK PODATKOVNOG NOVINARSTVA

Udružimo snage za naše zdravlje

            Svi smo svjedoci očiglednih promjena u izgledu naše županije. Mnogo toga se izgradilo, obnovilo, poboljšavaju se životni uvjeti naših građana, otvaraju se nova radna mjesta, potiče se poduzetništvo. Sve je to odlično jer imamo bolje uvjete za život, ali koliko se ulaže u nas mlade? Kada smo krenuli s istraživanjem projekata koji su odobreni u našoj županiji, prisjetili smo se što je sve napravljeno novcem iz strukturnih fondova. Teško je bilo izabrati između projekata koji su svima vidljivi i koji su postali prepoznatljivi kao simbol Virovitičko-podravske županije. Ipak smo odlučili  istraživati neki projekt koji je namijenjen nama mladima.

Krenuli smo s brojčanim analizama. Do podataka smo došli na stranici strukturni fondovi: https://strukturnifondovi.hr/. Razvojna Agencija Vidra kao naš regionalni partner pomogla nam je u istraživanju. Usporedili smo podatke na razini Republike Hrvatske u odnosnu na Virovitičko-podravsku županiju. Ukupan iznos dodijeljenih sredstava za Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ u RH iznosi: 6.831.255.232,00 kn, a za Operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 1.621.046.414,00 kn. U Virovitičko-podravskoj županiji ukupno je odobreno za Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 1.358.035.003,27 kn. Za Operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ odobreno je 111.794.858,48 kn, od čega samo 24.819.368,39 kn odlazi na projekte namijenjene mladima. Iako je to veliki iznos, smatramo da se bi se trebalo uložiti još više napora u projekte namijenjene mlađoj populaciji. Odlučili smo istraživati projekt ZJZ Sv. Rok Virovitica „Rokovi super junaci protiv pretilosti”.

Pomoć prilikom istraživanja podataka vezanih za projekt dobili smo od gđe Kristine Blažević iz ZJZ Sv. Rok Virovitica. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“, na području Virovitičko-podravske županije čak 12% djece osnovno školske dobi ima povećanu tjelesnu težinu, dok je 24,4% pretilo. To je utvrđeno prilikom liječničkog pregleda djece za upis u prvi razred. Zato je Zavod pokrenuo projekt pod nazivom “Rokovi super junaci protiv pretilosti”, a cilj je bio kroz razne preventivne akcije educirati djecu i roditelje kako se pravilno i zdravo hraniti, promicati zdrav način života te utjecati na prehrambene navike djece. Svrha projekta je bila educirati djecu i mlade o opasnostima pretilosti i njezinim posljedicama na zdravlje kako bi se usvajanjem zdravih navika u djetinjstvu i održavanjem normalne tjelesne težine smanjio rizik nastanka kroničnih bolesti u budućnosti. Projekt je u cijelosti financiran iz EU fondova, a vrijedan je 500.000,00 kn. Partner u projektu je udruga Nutricionizam Balans iz Osijeka s kojom Zavod ima višegodišnju suradnju. Uz voditeljicu projekta Dariju Petrovčić, u projektu su sudjelovali doktori medicine, magistri medicinske biokemije, sanitarni inženjeri i medicinske sestre iz Zavoda, a iz udruge Nutricionizam Balans magistri nutricionizma i osobni treneri s međunarodnim certifikatom. Projekt je proveden u 17 osnovnih škola na području Virovitičko-podravske županije te su održane 34 radionice u svim školama. Sudjelovalo je ukupno 1409 učenika, a kroz javne tribine sudjelovao je 241 roditelj. Djeca su tako na zanimljiv način učila o zdravoj prehrani i važnosti fizičkih aktivnosti za normalan rast i zdravlje. Probleme u provedbi Projekta stvarala je pandemija virusa COVID 19. Nije održan nutricionistički kamp jer zbog epidemioloških mjera djeca nisu bila u mogućnosti spavati zajedno, nije se održao okrugli stol za provođenje javnih aktivnosti za građane, stručni tim nije išao po školama i održavao radionice. Zavod je stoga poduzeo mjere i tražio odobrenje da se održi atletska utrka gdje su sudjelovala djeca i odrasli, kupljena je traka za trčanje koje se koristila kod organiziranja atletske utrke, kupljeni su zdravi paketi namirnica i podijeljeni su u svih 17 škola. Na utrci je održan i catering sa zdravim namirnicama i obrocima, izrađena su 34 USB sticka sa snimljenim radionicama koji su poslani u škole, na radionicama su se dijelile brošure i letci. Bile su izrađene dvije figure Rokovih super junaka u prirodnoj veličini koje su bile izložene na svim radionicama. U sklopu projekta provedena je i medijska kampanja na početku koja je rezultirala s jednim objavljenim člankom u Virovitičkom listu, 4 radio emisije, TV emisija na Plavoj TV povodom održavanja atletske utrke. ZJZ Sveti Rok će nastojati organizirati i daljnje edukacije o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Na taj način će se osigurati da se projektne aktivnosti nastave provoditi i nakon završetka projekta.

Sada kada smo saznali od nositelja projekta što je sve planirano, a što je realizirano, u sljedećoj etapi našega istraživačkog puta namjeravamo provesti anketu među roditeljima djece. Cilj nam je istražiti koliko su roditelji bili upoznati s Projektom, jesu li njihova djeca sudjelovala na aktivnostima Projekta, kakve su prehrambene navike djece, koliko se djeca kreću. Nakon provedene ankete moći ćemo zaključiti kolika je bila uspješnost provedenog Projekta.

 

INTERAKTIVNI INFOGRAM

https://infogram.com/udruzimo-snage-za-nase-zdravlje-1hd12yxojpegx6k