Kulturni razvoj Svetvinčenta i Buzeta

 

 

ČLANAK PODATKOVNOG NOVINARSTVA

KulTerra – kulturni most Svetvinčenta i Buzeta

Svetvinčenat i Buzet, jedni od istarskih dragulja srednjovjekovne baštine, dobili su novo ruho posljednjih nekoliko godina. Za udisaj novog života Svetvinčente i Buzeta, posebno kroz manifestacije, povijesne lokacije i novih turističkih ponuda, dobrim dijelom je zaslužan projekt KulTERRA koji je pod lupom javnosti stavio Svetvinčenat i Buzet, gradove koji imaju bogatu srednjovjekovnu, povijesnu i kulturnu ostavštinu prepunu političkih i vojnih zbivanja. U fokusu projekta je najpoznatija građevina u Buzetu, kaštel Petrapilosa (doslovno prevedeno, dlakava, bujna utvrda) koji je jednako kao i kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu bio važan zbog nadzora trgovačkog prometa, ali i obrane feudalnih dobara.

 

Što znamo o Svetvinčetu i Buzetu?

 

Početkom prosinca 2016. godine započela je realizacija integriranog razvojnog programa „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“ koji podrazumijeva ulaganje u kulturnu baštinu kroz integraciju različitih, no ipak povezanih aktivnosti.

Cilj je unapređenje upravljanja kulturnim bogatstvima Svetvinčenta i Buzeta te pokretanja održivog kulturnog turizma na tim prostorima. Konačno, ideja je da Svetvinčenat i Buzet budu kulturno-povijesne prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine zahvaljujući potpunoj obnovi i opremanju oba kaštela; Morosini-Grimani i Petrapilosa u Buzetu. Njihovom obnovom, stvorio se temelj za provedbu Integriranog razvojnog programa destinacije.

Grad Svetvinčenat, zajedno sa još 11 partnera, od koji su neki i privatni poduzetnici kao što su vinar Matošević i obrt Mario, odlučili su realizirati rekonstrukciju spomenutih lokacija. Od travnja 2018. do travnja 2019. godine trajali su radovi na rekonstrukciji palače Morosini-Grimani.

 

Za sadržajnu aktualizaciju, bili su zaduženi ostali partneri projekta kao što su: Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” iz Buzeta, Povijesna udruga Kaštel, Turistička zajednica Istre, Turistička zajednica Grada Buzeta, Istra inspirit, Etnografski muzej Istre i Lokalna akcijska grupa, južna Istra.

U kaštelu Morosini-Grimani, uspostavljena je i postavljena zbirka oružja „Ferlin“ kao i izložbeni prostor „Kapetanova soba“ opremljena na način da prikaže nekadašnju prostoriju kapetana kaštela. Također, kreiran je izložbeni prostor za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine kao i prostor za organiziranje raznih događaja (manifestacije, kongresi, sajmovi). Otvorena je i suvenirnica te prezentacijski centar „kušaonica Središnje Istre“. Zasigurno najatraktivniji dio palače je multimedijalna izložba koja se temelji na sagledavanju i interpretaciji ključnih povijesnih događaja u arhitektonskom i društvenom razvoju Kaštela, odnosno Svetvinčente. Krećući od najranijih lokalnih ostataka, do vrhunca vlasti obitelji Morosini i Grimani koje Kaštel dovode do današnjeg izgleda, izložba će, još uvijek mnogima nepoznatu, istarsku povijest, pomoći smjestiti u širi društveno-politički, europski kontekst.

 

 

Valja napomenuti da je jedna od ideja da se kroz projekt osmisle novi suveniri i proizvodi inspirirani kulturnom baštinom poput slikovnica, društvene igre i ostalih proizvoda za djecu razrađenih na temelju tradicijskih vjerovanja u natprirodna bića kao i razni suveniri inspirirani poviješću stvarnih ličnosti. Osim suvenira, konceptualno će se osmisliti i razne priredbe, uprizorenja i manifestacije oživljene povijesti (living history) te će se konceptualno razviti novi turistički proizvodi: pjenušac, usluge turističke interpretacije, organiziranje Room Escape Gamea itd.

Realizacijom projekta KulTERRA, očekuje se pozitivan ekonomski utjecaj na lokalno gospodarstvo kroz samo/zapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti, povećane potražnje za robom i uslugama trećih subjekata kao posljedica povećanja posjetitelja.

Inače, vrijednost ulaganja u obnovu kaštela Morosini-Grimani iznosi oko 9.500.000,00 kuna, a u kaštel Petrapilosa oko 7.500.000,00 kn te 5.594.779,13 kuna za ostale dijelove projekta – od čega je 85% iznosa osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) iz natječaja u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020. (OPKK). Pretraživanjem interneta pronalaze se šture informacije o detaljnijem financiranju za Projekt. Iako znamo koliko je uloženo u Projekt i koji su partneri i ulagači realizirali Projekt, može li, odnosno smije li javnost također znati koji je dio novaca uložen u pojedine aktivnosti?

 

U potrazi za detaljnim podacima Izvor: Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2017. godinu (TZ Istarske županije)

 

Projekt je uspješno završen u lipnju 2019. godine. No, preostaje vidjeti koliko je renovacija dvaju kaštela bila značajna za kulturni razvoj gradova. Koliko su vidljive pozitivne promjene i u kojoj mjeri je lokalno stanovništvo zadovoljno navedenim ulaganjima?

 

 

INTERAKTIVNI INFOGRAM

https://infogram.com/flow-light-1hd12yxoo3p1w6k?live