Podaci o osobama s indvaliditetom u BPŽ

 

 

ČLANAK PODATKOVNOG NOVINARSTVA

Položaj osoba s invaliditetom u Brodsko- posavskoj županiji te njihov pristup zdravstvenoj zaštiti

            Istražili smo zaduženi projekt „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu” te analizirali njegove podatke. Istražili smo položaj osoba s invaliditetom na području BPŽ-a, u koje se uključuju podteme: Opći socio-demografski podaci, vrste oštećenja i izvješće o osobama s invaliditetom u BPŽ-u. Nakon prve stavke dobili smo i istražili podatke iz izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz 2020. godine. Cilj nam je bio pratiti koliko se i na koje načine poboljšala dostupnost zdravstvenih usluga osoba s invaliditetom te drugih ugroženih skupina u BPŽ-u.

Projekt „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu”

Izvor: Ivana Jelić, dipl. oec., Voditeljica odjela za pripremu i provedbu EU projekata iz društvenih djelatnosti.

Projekt „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu“, financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, provodi se BPŽ-u u suradnji s partnerima Dom zdravlja Slavonski Brod i Dom zdravlja Nova Gradiška. Ukupna vrijednost projekta je 11.843.801,88kn dok je iznos EU potpore 10.067.231,58kn.

Svrha projekta je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini u izoliranim i depriviranim područjima u BPŽ kako bi se smanjio broj upućivanja u bolnice, jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih postupaka.

Navedenim projektom, koji traje do lipnja 2021. godine do sada su provedeni infrastrukturni radovi:

  1. Rekonstrukcija objekata u sklopu Doma zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška u vrijednosti od 568.054,69 kn – uređenje zdravstvenih objekata u Okučanima, Starom Petrovom Selu i Davoru
  2. Izgradnja zgrade pedijatrije u Domu zdravlja Slavonski Brod vrijednosti 9.731.882,20 kuna. Uporabna dozvola ishođena je 5.11.2020. godine
  3. Nabavljena oprema vrijedna 6.230.199,00 kn za rad domova zdravlja i 21 koncesionara s čitavog područja Županije. Nabavljeno je 12 jedinica za ultrazvuk (2.986.125kn), stomatološki uređaji (445.375kn), kardiovaskularni uređaji (1.284.808kn), oftalmološka oprema (151.651kn), razne medicinske naprave i proizvodi (849.971 kn), medicinski namještaj (308.019kn) te stolna računala (204.250kn).

Položaj osoba s invaliditetom u SB-u

Sastanak na temu „Položaj osoba s invaliditetom u Slavonskom Brodu“ održan je 21.2.2019. u službenim prostorijama SB-a. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su prisustvovali zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević te savjetnici pravobraniteljice Natalija Krajnović i Mario Burek.

Tijekom sastanka zamjenik gradonačelnika SB-a Hrvoje Andrić predstavio je mjere i aktivnosti koje Grad provodi s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na području Grada. Istaknuo je da je Grad 26.9.2018. godine donio Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom grada Slavonskog Broda od 2018. do 2022. godine.

Zamjenik gradonačelnika i službenice Upravnog odjela za društvene djelatnosti istaknuli su da je u izradi Strategije i planu provedbe mjera predviđenih Strategijom aktivno sudjelovalo i gradsko Povjerenstvo za osobe s invaliditetom koje je sastavljeno od predstavnika udruga s područja grada. Predstavnik Povjerenstva Željko Pudić upoznao je prisutne s izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, s posebnim osvrtom na probleme s kojima se u svom radu susreću udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom i koje djeluju u njihovu korist.

Zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević podsjetila je predstavnike Grada na činjenicu da je u Osijeku otvoren Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji pokriva i područje SB-a te je iznijela prijedlog za daljnju suradnju Grada, udruga s područja SB-a i Ureda pravobraniteljice.

Nakon održanog sastanka savjetnik pravobraniteljice posjetio je prostorije Društva multiple-skleroze BPŽ-a i prostorije Udruge osoba s invaliditetom ”Loco-Moto”. Prilikom posjeta održani su sastanci sa predstavnicima navedenih udruga tijekom kojih se predstavio djelokrug rada Područnog ureda i način na koji osobe s invaliditetom mogu obratiti Uredu. Također, održana su savjetovanja s članovima udruga i prikupljene su informacije o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu.

Osim prostorija navedenih udruga, savjetnik pravobraniteljice posjetio je i Radio 92FM, lokalni medij koji proizlazi iz zajednice i bavi se pitanjima osoba s invaliditetom te se upoznao s načinom na koji se stvara program kojim se prate njihove aktivnosti te se svakodnevno na najbolji mogući način doprinosi promicanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Na području BPŽ-a najviše je osoba s lokomotornim oštećenjima (5208), a slijede osobe s oštećenjima drugih organa (4683) te (3594) s mentalnim oštećenjima.

 

Grafikon 1 – podaci o osobama s invaliditetom u BPŽ Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

Također nam je zanimljiv podatak kako su od ukupno 2266 obraćanja građana Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom u 2020. godini 32,52% bile pritužbe, od kojih se 23,18% odnosilo na socijalnu skrb, 8.61% na zdravstvo, a 13,79% na pristupačnost i mobilnost.

 

U ovome projektu smo otkrili dosta novih činjenica o osobama sa invaliditetom i o njihovim poteškoćama.  Planiramo prikupiti još informacija putem sastanaka i anketa s raznim udrugama koje se bave radom s osobama koje imaju poteškoće u razvoju. Već smo počeli prikupljati podatke na terenu, i to anketom u Google obrascu, koju je ispunilo je 25 članova udruga za osobe s invaliditetom s područja BPŽ. Iz ankete bismo izdvojili pitanje „Pruža li vam se odgovarajuća socijalna i zdravstvena skrb?“, na koje je 25% ispitanika odgovorilo da se uopće ne slažu, a 36% da se slažu i 32% da se djelomično slažu.

Grafikon 2 – Pruža li vam se potrebna zdravstvena i socijalna skrb Izvor: Anketa u Google obrascu Letuljčića s članovima udruga OSI u BPŽ

 

INTERAKTIVNI INFOGRAM

https://infogram.com/infografikon-1hd12yxojqywx6k