OPIS ISTRAŽIVANJA

Naše istraživanje bavit će se analizom uspješnosti projekta, transparentnošću te pitanjem koliko je renovacija kaštela bila značajna za kulturni razvoj gradova.

 

OPIS PROJEKTA

 

NAZIV PROJEKTA „Kulterra – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“
REFERENTNA OZNAKA PROJEKTA KK.06.1.1.01.0040
MREŽNA STRANICA https://www.istriancastles.com/kulterra
KORISNIK Općina Svetvinčenat
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA 22.594.779,13 HRK
OPERATIVNI PROGRAM SUFINANCIRANJA Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.
PODRUČJE SUFINANCIRANJA ODABRANOG PROJEKTA Zaštita okoliša i održivost resursa
TEMA ODABRANOG PROJEKTA Kultura i turizam
VRSTA ULAGANJA U ODABRANI PROJEKT Ulaganje u infrastrukturu, ulaganje u pružanje usluga, kupnja roba i usluga

 

PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA

 

Pozdrav svima, mi smo Kaštelovci, dolazimo iz Gimnazije Pula i istražujemo projekt pod nazivom “Kulterra – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa”. Naša ekipa sastoji se od nekoliko članova, učenica Gimnazije Pula, a to su: Anja Bakić, Ardita Ćenaj, Jana Raguž, Eni Baf, Lara Nikolić te naši profesori Marko Kalčić i Nikola Vujačić. Istražujemo projekt “Kulterra” s namjerom da analiziramo uspješnost projekta i saznamo više o utjecaju na razvoj lokalne zajednice i povećanju životnog standarda. Tema projekta je unapređenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenjem sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Istre.

Kao ekipa, imali smo sastanke svakih nekoliko dana. Razgovarali smo, dijelili ideje i promišljali. Podijelili smo zadatke unutar grupe pa se svatko bavio određenom temom. Temeljito smo prošli kroz svaki naš zadatak. U jednom od mrežnih sastanaka predstavile su nam se Antonia Dušman Zović i Ivana Jugovac koje su u kratkom izlaganju predstavile rad Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“. Ivana Jugovac govorila je o samoj ustanovi i čime se sve bave, a Antonia je učenicima objasnila što je to kohezijska politika, koji su postojeći operativni programi i fondovi, tj. izvori financiranja. Na kraju je potaknuta rasprava među sudionicima o tome što sve čini jedan projekt, a predavačice su se uključile govoreći o svojim iskustvima.

Na ostalim sastancima smo pričali o mogućnostima za cilj našeg istraživanja i kako to predstaviti javnosti. Tri najvažnija cilja: bilo bi zanimljivo istraživati projekt kako bi se educirali i razumjeli što sve ulazi u pisanje i stvaranje projekta (razumjeti koji su bili koraci od pisanja projekta do obnove kaštela), mogli bismo potaknuti javnost i mlade da nauče više o Svetvinčentu i Buzetu te povijesti kaštela, te na kraju da vidimo kakvi su bili rezultati projekta, odnosno što je napravljeno i kako je to poboljšalo život u lokalnoj zajednici, gospodarski rast i razvoj.

Složili smo se oko imena za tim (Kaštelovci) jer se bavimo proučavanjem renovacije dvaju kaštela (Morosini-Grimani i Petrapilosa). Naša dizajnerica Ardita, predložila je da logo sadrži tlocrt kaštela, a kasnije smo se sjetili da bismo mogli ubaciti i ljude. Tako smo na kraju dobili ideju da logo bude slika kaštela s ljudima koji plešu i simbolično ispred sebe imaju dalekozore (nešto stavljaju pod povećalo, proučavaju…). U nastavku ove objave, priloženo je nekoliko fotografija koje su fotografirane tijekom naših sastanaka.

 

 

PREDSTAVLJANJE PRIKUPLJANJA PODATAKA I INFORMACIJA

U početku, utvrdili smo razloge našeg istraživanja te smo odredili ciljeve. Kroz razgovor s našim profesorima zaključili smo da bi bilo zanimljivo istraživati projekt iz više razloga. Mogli bismo se educirati i razumjeti što sve ulazi u pisanje i stvaranje projekta (razumjeti koji su bili koraci od pisanja projekta do obnove kaštela), mogli bismo potaknuti javnost i mlade da nauče više o Svetvinčentu i Buzetu te povijesti kaštela, te na kraju da vidimo kakvi su bili rezultati projekta, odnosno što je napravljeno i kako je to poboljšalo život u lokalnoj zajednici, gospodarski rast i razvoj. Možda se čini kao preopširna tema istraživanja, ali sve nam se činilo jako važno pa ne bi htjeli nešto izostaviti u našem planu. Još smo neke moguće razloge naveli u našoj “tablici istraživanja”.

Drugi korak je bio to da smo trebali pronaći podatke i informacije. Pretraživali smo internet, prikupljali poveznice i analizirali svaku stranicu. Pronašli smo puno informacija u vezi projekta; ciljevi, aktivnosti, dionici, troškovi, rezultati, ali i podataka o istarskoj kulturnoj baštini, kaštelima, općinama Svetvinčenat i Buzet. Podijelili smo informacije u kategorije i razvrstali ih po tablicama. Pronašli smo podatke o tome koliko se ulagalo u kulturne projekte u odnosu na druge projekte iz Kohezijskog fonda na mrežnim stranicama „cohesion data“. Podijelili smo se prema navedenim temama (informacijama) i svatko je proučavao svoju temu i napravio sažetke te predstavio ih. Tekstove pišemo na Google drive-u i dijelimo dokumente jedni s drugima kako bi u svakom trenu svi mogli vidjeti tuđe radove. Pretraživanjem interneta pronašli smo puno linkova i stranica o projektu, ali većinom su to kratki informativni članci.

Nažalost, čini nam se da nema puno detaljnih informacija o svakoj aktivnosti projekta ili pojedinim ulogama partnera, a nismo još pronašli ni detaljni troškovnik projekta. Mislimo da bismo za te podatke trebali u sljedećim koracima kontaktirati voditelje projekta, a kasnije možda i s nekim od voditelja ili partnera projekta napraviti intervjue, kao i s lokalnim stanovništvom, ako uspijemo to organizirati. Rezultate tih intervjua ili anketa ćemo rezimirati u obliku tekstova, info grafika ili story-a te ih tako predstaviti javnosti.

Ukratko, naše istraživanje bavit će se analizom uspješnosti projekta, njegovom transparentnošću te utjecajem na razvoj lokalne zajednice, turizma, gospodarskog razvoja i povećanje životnog standarda. Zanima nas koliko su vidljive pozitivne promjene i u kojoj mjeri je lokalno stanovništvo zadovoljno navedenim ulaganjima.

 

 

PRIKAZ STRUKTURE ISTRAŽIVANJA

 

 

Tablicu plana istraživanja možete pogledati i OVDJE.