OPIS ISTRAŽIVANJA

Tim Ekonomska garda istražuje projekt čiji je cilj stvaranje kulturno – turističkog proizvoda u obliku nematerijalne baštine Međimurja.

 

OPIS PROJEKTA

NAZIV PROJEKTA Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine
REFERENTNA OZNAKA PROJEKTA KK.06.1.1.01.0049
MREŽNA STRANICA https://medjimurska-zupanija.hr/2017/12/13/naziv-projekta-kk-06-1-1-01-0049-rekonstrukcija-i-revitalizacija-fortifikacije-starog-grada-cakovec-u-muzej-nematerijalne-bastine/
KORISNIK Međimurska županija
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA 40.802.742,56 HRK
OPERATIVNI PROGRAM SUFINANCIRANJA Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014.-2020.
PODRUČJE SUFINANCIRANJA ODABRANOG PROJEKTA Zaštita okoliša i održivost resursa
TEMA ODABRANOG PROJEKTA Kultura i turizam
VRSTA ULAGANJA U ODABRANI PROJEKT Ulaganje u infrastrukturu

 

PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA

 

 

ASOC tim iz najsjevernije srednje škole u Hrvatskoj, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec jedna je od 10 odabranih škola za sudjelovanje u projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC 2020./2021. godine“. Naš tim čini 20 učenika iz različitih obrazovnih programa, ekonomist i hotelijersko-turistički tehničar. Tatjana Frančić-Mikulić kao voditeljica projekta i Elena David kao zamjenica voditeljice projekta provode i koordiniraju aktivnostima projekta i obavještavaju nas učenike o budućim zadacima i aktivnostima projekta. Zbog epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19 sastanke smo realizirali preko aplikacije Zoom. Na prvom sastanku našeg ASOC tima tijekom mjeseca travnja upoznali smo se s projektom „U školi otvorene kohezije, ASOC“ i svim budućim planiram aktivnostima. Zadatak našeg tima je odabrati jedan projekt sufinanciran sredstvima iz strukturnih fondova EU koji se provodi na lokalnom/regionalnom području. Na drugom sastanku upoznali smo se i nadopunili prethodno stečena znanja iz kohezijske politike, EU fondova i razvojnih projekata koji se provode u Međimurju za promicanje važnosti građanskog praćenja.

Članovi našeg tima razgovarali su o životu u Međimurju te razmotrili koji su problemi našeg kraja. Odredili smo pet prioritetnih problema: razvoj turizma, promicanje kulturnog nasljeđa, razvoj prirodnih potencijala, inovacije i razvoj industrije. U malim skupinama krenuli smo s istraživanjem i prikupili važne podatke na sljedećim stranicama: https://strukturnifondovi.hr/; https://asoc.strukturnifondovi.hr/; https://www.redea.hr/. Na temelju istraživanja izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih projekata:

  1. Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine
  2. Med dvemi vodami
  3. Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra

U suradnji s regionalnim koordinatorom Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije (REDEA) odabrali smo projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“. Što je to rekonstrukcija, revitalizacija i fortifikacija istražili smo na mrežnim mjestima.

U sljedećem koraku odabrali smo naziv našem tima Ekonomska garda. Zašto? Učenici smo Ekonomske i trgovačke škole iz Čakovca, grada Zrinskih. Na našem području djeluje udruga Zrinska garda Čakovec s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinskih, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. Povijesne činjenice i sam naziv naše škole potaknuli su nas na odabir naziva našega tima koji je ujedno i povezan s odabranim projektom. Izradili smo nekoliko različitih logotipa od čega smo odabrali logotip koji prikazuje stari grad i međimurskog pozoja čija se glava, prema legendi nalazi ispod Staroga grada Čakovec, a rep ispod crkve Svetog Nikole. Naziv našeg istraživanja a ujedno i naš slogan je: Nova nada Staroga grada!

Za daljnje istraživanje prve faze projekta i uspješnu realizaciju zadataka preostale tri faze članovima našeg tima dodijelili smo sljedeće uloge.

Voditeljice projekta: Lara i Emina

Osobe zadužene za predstavljanje priče: Vanesa, Enion i Nina

Osobe zadužene za vođenje bloga: Evelin i Korina

Osobe zadužene za društvene mreže: Adriana, Noa i Evelin

Analitičarke: Anica, Marinela, Rahela i Irinea

Dizajneri: Rikardo i Nola

Programeri: Denis i Mateja

Voditelji istraživanja: Nika i Julijana

Cilj odabranog projekta je rekonstrukcija i fortifikacija Starog grada u Čakovcu i revitalizacija u suvremeni Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja. Muzej će objediniti devet muzejskih jedinica: demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progone vještica, obrambeni sustav. Ovim će se projektom stvoriti kulturno – turistički proizvod u obliku nematerijalne baštine Međimurja čime će bogata povijest biti predstavljena na jednom mjestu.

Glavni korisnik i investitor je Međimurska županija, a projektni partneri su Muzej Međimurja Čakovec, Turistička zajednica Međimurske županije i u ulozi voditelja projekta naš regionalni koordinator Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.mUkupna vrijednost projekta je 45.050.447,73 kuna, od čega bespovratna sredstva čine 34.682.280,40 kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020. godine.

Realizacijom ovog projekta na turističku kartu sjeverozapadne Hrvatske upisat će se Čakovec kao turistički potencijal Međimurja.

 

 

PREDSTAVLJANJE PRIKUPLJANJA PODATAKA I INFORMACIJA

 

Polazište našeg istraživanja je odabrani projekt Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine s ciljem stvaranja turističkog proizvoda u obliku nematerijalne baštine Međimurja čime će bogata povijest biti predstavljena na jednom mjestu. Taj projekt predstavlja najveće ulaganje iz Europskih fondova u kulturnu baštinu Međimurja. Muzej će objediniti devet muzejskih jedinica: demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zanate vezani za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progone vještica, obrambeni sustav. Cilj našeg tima Ekonomska garda je zainteresirati sve ciljne skupine da posjećuju Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja i tako doprinesu pozicioniranju i boljoj posjećenosti turističke destinacije Međimurja.

Informacije i podatke za praćenje odabranog projekta pronašli smo na sljedećim mrežnim mjestima: https://strukturnifondovi.hr/; https://asoc.strukturnifondovi.hr/; https://www.redea.hr/; https://riznica.hr/. Pripovjedači i voditelji projekta pronašli su administrativne podatke o projektu i zabilježili u Word dokumentu te prezentirali ostalim članovima tima. Programeri, analitičari i voditelji istraživanja istražili su mrežna mjesta nadležnih institucija povezanih s našim projektom. Dizajneri, voditelji bloga i društvenih mreža istraživali su sekundarne izvore podataka. Dobivene podatke ćemo analizirati u sljedećim aktivnostima projekta te ćemo provesti pretraživanje dodatnih sekundarnih izvora i primarnih izvora kroz upitnike i ankete. Istovremeno ćemo voditi dnevnike i izvještavanja o dobivenim rezultatima primarnih i sekundarnih pretraživanja. Vidljivost svih naših istraženih podataka i dobivenih rezultata u određenom trenutku ćemo objavljivati građanima preko društvenih mreža Facebook, Instagram i Tik-tok.

Svrha našeg istraživanja je potaknuti građane lokalne zajednice na veću angažiranost u građanskom praćenju financiranja projekata EU u Međimurju.

 

PRIKAZ STRUKTURE ISTRAŽIVANJA

 

Tablicu plana istraživanja možete pogledati i OVDJE.