Kumice s Dolca u panici!

Članovi istraživačke skupine BioX su 30 učenika i učenica X. gimnazije Ivan Supek, učenici i učenice prvih, drugih i trećih razreda opće i prirodoslovno matematičke gimnazije. Voditeljica projekta je nastavnica Marija Roth koja zajedno sa zamjenicom Frances Novosel provodi aktivnosti Pilot projekta.
Točno 30 učenika javilo se na poziv za sudjelovanje u Pilot projektu voditeljica koje su ga uputile putem Oglasne knjige i mrežne stranice škole. Istraživački tim BioX započeo je aktivnosti ovog projekta sastankom na kojem je sudjelovalo trideset učenika. Nastavnice Novosel i Roth su učenicima izložile aktivnosti i temu Pilot projekta te učenicima ukazale na prednosti sudjelovanja u njegovom provođenju.
Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja članovi istraživačkog tima pronašli su projekt koji ih je najviše zainteresirao te su ga prepoznali kao potencijalnog za učenje novih informacija. Naziv projekta koji su odabrali za praćenje je “Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja”. Projekt koji su odabrali bavi istraživanjem oplemenjivanja bilja i genetske modifikacije, danas je ta tema vrlo aktualna i bitna za razvoj poljoprivredne proizvodnje.
Rad istraživačke skupine BioX pod nazivom “Kumice s Dolca u panici!” usmjeren je na postavljanje primjera sugrađanima Grada Zagreba i poticanje interesa za slične projekte, educiranje o novim, važnim i aktualnim temama i problemima naše svakodnevice. Oni će praćenjem projekta istražiti kako će se projektom “Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja” izgraditi bolja istraživačka mreža s ciljem pronalaženja novih načina unapređivanja sustava visokog obrazovanja, uključivanja u Europski istraživački prostor te poticanja novih oplemenjivačkih programa. Također istraživači skupine BioX će pratiti na koji način će biti ostvaren pozitivan učinak na razvitak nacionalne industrije sjemena i sadnog materijala.
BioX će tijekom svojeg istraživanja projekta “Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja” analizirati što više podataka o pojedinim biljkama i općenito o projektu. Dodatne podatke potražit će na različitim institutima, a sve pronađene informacije objavit će na mrežnoj stranici istraživanja.
„Mi, kao voditeljice, smo napravile plan rada za prva dva zajednička sastanka, na drugom i trećem sastanku inicijativu su preuzeli učenici voditelji projekta. Bio nam je užitak gledati kako oni usmjeravaju zadatke, a mi smo tu bile podrška. Najzanimljiviji su nam kreativni zadaci, poput snimanja filma, odabira imena i izrade logotipa. Učenici dobro reagiraju na zadatke i posao koji nas čeka. Družimo se, zabavljamo i puno smijemo.“ opisala je aktivnosti učenika voditeljica projekta Marija Roth.

Tijek istraživanja građanskog praćenja

Istraživački ASOC TIM BioX provodi istraživanje pod nazivom “Kumice s Dolca u panici!”, za provođenja aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja koji je u provedbi. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ASOC istraživači smatraju da je od iznimne je važnosti za razvoj, napredak i pozitivan učinak poljoprivrednog sektora. Te očekuju pozitivan učinak na razvitak nacionalne industrije sjemena i sadnog materijala provedbom projekta i unaprjeđenja Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja.

1. korak – Planiranje i prikupljanje podataka

Istraživanje: Kumice s Dolca u panici!

Pročitaj više

2. korak – Analiza

Infografika: Ciljevi projekta

 

Pročitaj više

3. korak – Istraživanje

Fotografija istraživanja: Genetska osnova svojstva korijena graha

Pogledaj više

4. korak – Predstavljanje istraživanja

Fotografija pripreme predstavljanja: Kumice s Dolca upoznaju se s bioraznolikosti i molekularnim oplemenjivanjem bilja

Pogledaj više

Adresa elektroničke pošte

bio.deseta@gmail.com

Mrežna stranica

biodeseta.wixsite.com/biox

Naziv istraživanja

Kumice s Dolca u panici

Voditeljica projekta

Marija Roth

Škola

X. Gimnazija Ivan Supek

Odabrani projekt za istraživanje

Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja

bioraznolikost-i-molekularno-oplemenjivanje-bilja

Korisnik

Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Operativni program sufinanciranja

Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020.

Područje ulaganja odobrenog projekta

Znanost i istraživanje