Istraživanje „Sve za zelenu Bukovicu“

 

Članovi istraživačke skupine Eco Bukovica su 12 učenika i učenica Srednje škole Obrovac, učenici i učenice prvih, drugih i trećih razreda opće gimnazije i smjera ekonomist. Voditeljica projekta je nastavnica Emila Šimičić Bajlo koja zajedno sa zamjenicom Irenom Šimurina provodi aktivnosti Pilot projekta.

Istraživački tim Eco Bukovica započeo je aktivnosti ovog projekta uvodnim sastankom na kojem su svih 12 sudionika i sudionica raspodijelili uloge među sobom i spremno preuzeli zadatke koji ih čekaju. Nastavnice Šimičić Bajlo i Šimurina su učenicima predstavile projekt, objasnile terminologiju izložile aktivnosti i temu Pilot projekta te s učenicima krenule na provođenje aktivnosti prve lekcije.

Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja članovi istraživačkog tima pronašli su projekt koji ih je najviše zainteresirao, a smatraju da se odnosi na temu koja već danas predstavlja veliki globalni problem, a to je ekologija. Za projekt vezan uz ekologiju odlučili su se s obzirom na činjenicu da žive u predivnom kraju kojeg žele zaštititi, ali i to da je Srednja škola Obrovac od 2004. godine u Programu Ekoškola. Naziv projekta koji su odabrali za praćenje je „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra“ koji ima i svoj marketinški naziv „Pogodi pravi koš” s obzirom na cilj projekta buđenje svijesti i širenje znanja o savjesnom gospodarenju otpadom.

Rad istraživačke skupine Eco Bukovica pod nazivom „Sve za zelenu Bukovicu“ usmjeren je na očuvanje mjesta u kojem žive, svjesni ljepote koju čuva Bukovica spremni su dati svoj doprinos i pozvati druge da se uključe da zajedničkim snagama očuvaju rijeku Zrmanju, njenu smaragdno zelenu boju, koja ostavlja bez daha mnoge posjetitelje. Istražujući projekt „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra“ članovi istraživačkog tima su sigurni da će doprinijeti razvoju svoje zajednice i poboljšanju brige o okolišu.

Eco Bukovica će tijekom svojeg istraživanja „Sve za zelenu Bukovicu“ naučena znanja i stečena iskustva rada primjenjivati u svom kraju te na taj način doprinijeti očuvanju okoliša u Zadarskoj županiji u kojoj žive. Cilj im je što više novih pristupa implementirati u educiranje lokalne zajednice uz slogan „Misli globalno, djeluj lokalno” te će na taj način pokušati promijeniti svijest lokalnog stanovništva u pogledu očuvanja prekrasne prirode Bukovice.

„U ekipi je 12 učenika od I. do III. razreda smjera ekonomist i opća gimnazija. Kako imamo dosta učenika putnika i organiziran im je prijevoz kući nakon nastave, morali smo se nalazili na različite načine, preko  velikih odmora, u sklopu ili nakon nastave te subotom. Učenici su vrlo dobro reagirali na zadatke, odgovorni su i vrijedni. Nedostaje im malo samoinicijativnosti, međutim kako projekt odmiče nadam se da će se i to promijeniti. Najzanimljiviji zadaci su im bili oni kreativne prirode poput smišljanja imena, izrade logotipa, fotografiranja i objava na društvenim mrežama.“ opisala je aktivnosti učenika voditeljica projekta Emila Šimičić Bajlo.

 

Tijek istraživanja građanskog praćenja

Istraživački ASOC TIM Eco Bukovica provodi istraživanje pod nazivom „Sve za zelenu Bukovicu“, za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra“ koji je završio s provedbom. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ASOC istraživači smatraju da je od iznimne je važnosti za očuvanje ekologije i prekrasnog krajolika rijeke Zrmanje i Zadarske županije. Sudjelovanjem u Pilot projektu uključit će se u širenje svijesti o zagađenosti okoliša koja prijeti, poticanju recikliranja i racionalnog korištenja resursa. Smatraju da je budućnost u njihovim rukama i da ukazuju na jedan od najvećih problema njihovog kraja, neadekvatnoj sanaciji tvornice glinice koja prijeti velikim zagađenjem kanjona Zrmanje.

 

1. korak – Planiranje i prikupljanje podataka

Istraživanje:   Sve za zelenu Bukovicu

 

Pogledaj više

2. korak – Analiza

Infografika:  Financijski udio ekoloških projekata u odnosu na ostale odobrene projekte iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda, Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. -2020. u Gradu Zagrebu,  Osječko – baranjskoj, Primorsko – goranskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Zadarskoj županiji

 

Pogledaj više

3. korak – Istraživanje

 

Fotografija istraživanja:  Terensko istraživanje na malo drugačiji način

Pogledaj više

4. korak – Predstavljanje istraživanja

Fotografija pripreme predstavljanja: Brussels on arrive!

Pogledaj više

Adresa elektroničke pošte: ecobukovica@gmail.com
Mrežna stranica: https://twitter.com/BukovicaEco
Naziv istraživanja: SVE ZA ZELENU BUKOVICU
Voditeljica projekta: EMILA ŠIMIČIĆ BAJLO
Škola: SREDNJA ŠKOLA OBROVAC

 

Odabrani projekt za istraživanje: PROGRAM IZOBRAZNO-INFORMATIVNIH AKTIVNOSTI O ODRŽIVOM GOSPODARENJU OTPADOM NA PODRUČJU GRADA ZADRA
Mrežna stranica: https://www.pogodipravikos.hr/hr
Korisnik: GRAD ZADAR
Operativni program sufinanciranja: OPERATIVNI PROGRAM ‘KONKURENTNOST I KOHEZIJA’ 2014.-2020.
Područje ulaganja odabranog projekta: ZAŠTITA OKOLIŠA