ASOC ZID

PREDSTAVLJAČKA STRATEGIJA

Odabrali smo projekt „Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja“ zato što smatramo da može utjecati na razvoj hrvatske poljoprivrede i povećanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika na tržištu. Ovim projektom unapređuju se svojstva i kvaliteta biljaka, te obnavlja njihov značaj na tržištu. Na temelju naših istraživanja, razgovora i intervjua sa kumicama s Dolca shvatili smo da većina ljudi pojam molekularno oplemenjivanje povezuje s pojmom GMO (genetski modificirani organizmi) zbog čega se javlja mišljenje kako je to loše i neprirodno, iako ovo dvoje nije isto niti povezano. Naš cilj je približiti ovaj projekt običnom građaninu, smanjiti predrasude koje se vežu uz pojam molekularnog oplemenjivanja bilja, te promovirati važnost projekta za budućnost hrvatske poljoprivrede.
Naš se ASOC projekt sastojao od četiri faze. Nakon odabira projekta „Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja“, u prvoj smo fazi dizajnirali logo, započeli istraživanje o projektu i uređivanje plakata te napravili blog. Prva faza je bila temelj daljnjem istraživanju. U drugoj smo fazi imali pomoć voditelja projekta, prof. Zlatka Šatovića, koji je održao predavanje i objasnio ciljeve projekta, na temelju čega smo napisali članak podatkovnog novinarstva. Treća faza događala se za vrijeme pandemije Covida-19, pa su naši terenski posjeti održani preko mreže. Iz razgovara sa znanstvenicima saznali smo još više o elementima projekta te napravili izvješće o provedenom građanskom praćenju. U četvrtoj, završnoj fazi projekta napravili smo kratki film koji predstavlja rezultate našeg istraživanja.
Unatoč tome što se bliži kraj našeg ASOC pilot projekta, mi ćemo i dalje pratiti napredak projekta „Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja“. Uz službenu stranicu projekta, CroP-BioDiv, projekt se može pratiti na našim društvenim mrežama: Instagramu, FaceBooku i Twitteru, kao i na našem blogu, na kojima ćemo redovito objavljivati sve novosti vezane uz projekt. Kako bismo ostali u toku, nadamo se još većoj suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb i ostalim ustanovama koje sudjeluju u projektu. Veselimo se svim budućim terenskim izletima, predavanjima i radionicama u njihovoj organizaciji na kojima ćemo prikupljati nove spoznaje o rezultatima njihovih istraživanja kako bi ih mogli dijeliti dalje i promicati važnost projekta koji će pridonijeti razvoju i konkurentnosti Hrvatske.

 

ZAVRŠNI KREATIVNI RAD

VIDEO

 

ZAVRŠNI DOGAĐAJ PREDSTAVLJANJA ISTRAŽIVANJA
BioX – ASOC u Desetoj!
U X. gimnaziji „Ivan Supek“ 10. lipnja 2020. održat će se završni događaj praćenja projekta „Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja“ u okviru projekta  „U školi otvorene kohezije – At School on Open Cohesion,  ASOC“ Dio učenika, profesora, roditelja i drugih uzvanika okupit će se u prostoru Škole, a dio njih će događaj pratiti na mreži, u virtualnom prostoru.
PREZENTACIJA