ASOC ZID

PREDSTAVLJAČKA STRATEGIJA

Odabrali smo pratiti jedan dio projekta Zadar Baštini – obnova Bedema zadarskih pobuna. Ovim projektom se bedemi koji okružuju poluotok i centralni dio grada obnavljaju na način da se iz postojeće prometnice pretvaraju u šetnicu te postaju novo mjesto za druženja s prekrasnim pogledom. Osim toga riječ je o području koje je od 2017. stavljeno pod zaštitu UNESCO-a. No, stanovnici Zadra su podijeljenih mišljenja o tome treba li Zadru šetnica ili žele sačuvati postojeća parkirališna mjesta. Također, prisutni su stavovi kako je Zadar grad koji je orijentiran isključivo k razvoju turizma te kako se premalo pažnje posvećuje građanima i da sve poslove dobivaju tvrtke bez jasnih kriterija odabira. Odlučili smo ispitati mišljenje stanovnika Zadra, ali i dodatno ih informirati o provedbi projekta.
Kako bismo provjerili sve navedeno, odlučili smo ispitati građane. Rezultati anketa i intervjua govore kako je većina ipak suglasna s time da se bedemi revitaliziraju na način da se pretvore u šetnicu. Razgovarali smo a arhitektom Marovom o ideji uređenja bedema koji izjavljuje kako se bedemi uređuju upravo za građane. Osnovna je namjera podizanje kvalitete života građana, a tek onda ponuditi bedeme u turističke svrhe. Što se tiče kriterija odabira tvrtki za obnovu, oni su detaljno i jasno navedeni u Narodnim novinama sa svim troškovnicima, natječajima i odlukama. Sve o tome je objavljeno na službenim stranicama projekta Zadar Baštini.

Da je bedeme potrebno zaštititi od propadanja, istaknuo je prof. Radman koji kaže: „U prošlosti su bedemi štitili grad, a sada grad štiti bedeme“.

Za sada se radovi odvijaju u planiranim rokovima i to je nešto što ćemo dalje nastaviti pratiti. Također je od presudne važnosti pratiti hoće li sami građani prepoznati vrijednost projekta i koristiti ovaj novi prostor u planiranom smislu – za obiteljska druženja. Važno je i dalje kontinuirano pratiti transparentnost po pitanju objava svih informacija vezanih za projekt. Građani su također tijekom brojnih intervjua iskazali zabrinutost od moguće pretjerane komercijalizacije drvenih kućica koje će biti postavljenje. Važno im je da one budu postavljene u svrhu predstavljanja lokalnih proizvoda, a da to ne budu još jedni od kafića te time postali neprimjereni prostor za obiteljska druženja čime bi se promašila svrha cjelokupnog projekta.

 

ZAVRŠNI KREATIVNI RAD

VIDEO

ZAVRŠNI DOGAĐAJ PREDSTAVLJANJA ISTRAŽIVANJA

Bedemi zadarskih pobuna – više od atrakcije

Događaj će biti 8.6. u 12:00 na mrežnoj platformi Instagram i Facebook. Pozvani su djelatnici Grada Zadra kao nositelji projekta Zadar Baštini, Zadra Nove, djelatnici Ministarstva, konzervatorica Peranić, arhitekt Marov, viši knjižničar Masar, nastavnici i učenici naše škole, roditelji, Instagram i Facebook pratitelji, predstavnici medija. Prije video uratka, učenici će se obratiti gledateljima
VIDEO