IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.IT

 

 

Smatramo da nismo imali velik utjecaj na cjelokupni projekt, zato što nismo imali nikakvih primjedbi na njihov metode provođenja projekta, no smatramo da je naša zainteresiranost ostavila trag na ispitanicima. Vjerujemo da smo pridonijeli diseminaciji projekta jer s većinom osoba s kojima smo komunicirali, a koji nisu direktni suradnici na projektu nisu čuli za projekt. Kroz našu priču i dijeljenje rezultata našeg istraživanja, naše smo sugovornike zainteresirali za projekt, prenijeli im važne informacije, a oni smatraju da je projekt vrlo vrijedan i da bi trebao biti dostupniji široj javnosti. Čak se razvila ideja suradnje između pojedinih udruga i Centra izvrsnosti i Agronomskog fakulteta kao i ostalih institucija koje u projektu sudjeluju.

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

Zbog trenutne situacije nismo mogli fizički posjetiti Agronomski fakultet, pa smo sastanke koje smo dogovorili uživo, zamijenili virtualnim sastancima i tako uspjeli dobiti potrebne informacije. S profesorom Šatovićem smo sastanak uspjeli održati prije mjera ograničenja. Prvi mrežni intervju je bio s prof. Domagojem Šimićem koji je voditelj elementa Kukuruz i on nam je objasnio podjelu projekta na elemente i rad na njima. Drugi razgovor bio je s prof. Smiljanom Goreta Ban koja vodi elemente Kupusnjače/Lukovi, a zadužena je i za diseminaciju. Ona nam je pojasnila značaj tradicionalnih vrsta te kako je glavna zadaća projekta zaštititi te vrste od propadanja. Kako je rekla: „Povezali smo znanstvene ustanove i znanstvenike na fizičkoj razini, ali i na znanstvenom području Republike Hrvatske.” Razgovarali smo i o zastupljenosti projekta u medijima koja trenutno nije dostatna. Nadamo se da ćemo i mi kroz naše aktivnosti na društvenim mrežama približiti ovaj projekt. Ana Nimac, doktorandica na elementu grah, nas je provela kroz laboratorij za fenotipizaciju, pokazala strojeve za mjerenje fizioloških parametara i u virtualnu šetnju paviljonima, plastenikom i poljima Agronomskog fakulteta. Zadnji je bio prof. Zlatko Liber, voditelj elementa projekta Dalmatinski buhač i kadulja, koji je pokazao svoj laboratorij i objasnio važnost integriranja tradicijskih i endemičnih vrsta u proizvodnju. Bez obzira na COVID-19, projekt se nastavlja i planirano je da završi u predviđenom roku.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

Jesu li financijska sredstva koja su dodijeljena timovima koji su sudionici projekta dostatna za ostvarenje ciljeva projekta?
Na samom početku projekta, tj. i za vrijeme prijave projekta, točno je određena raspodjela sredstava i timovi su bili upoznati s iznosom koji će im biti dodijeljen. Financijska sredstva su ravnomjerno raspoređena između svih institucija koje sudjeluju u projektu, tako da nije bilo problema. Unaprijed su bili napravljeni planovi, vezano za potrošnju tih sredstava, kojima je točno određeno tko, kad i na što troši, tako da se nitko nije izlazio izvan tih okvira. Ono što su svi sudionici projekta s kojima smo razgovarali istakli kao zanimljivost da je ovo prvi projekt u Republici Hrvatskoj s ovom tematikom koji je financiran u tako velikom iznosu 37.511.157,82 kuna. Zahvaljujući tome, sada svi timovi posjeduju opremu koja će znatno unaprijediti i ubrzati mjerenja koja provode.