IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.IT

 

Da je naše građansko praćenje imalo utjecaja na osobe zadužene za upravljanje projektom mogli smo zaključiti iz njihove spremnosti da nam izađu ususret tijekom istraživanja. Svi sugovornici su izražavali zadovoljstvo činjenicom da smo se uključili u praćenje projekta „Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“ Posebno ćemo pritom spomenuti odluku voditelja projekta, djelatnika Odjela za EU fondove da tijek i rezultate našeg istraživanja postave na službene stranice projekta. Osim što su naši sugovornici bili izuzetno susretljivi, i njima samima se svidjela mogućnost promišljanja o projektu na drugačiji način. Pritom mislimo da činjenicu da je našim oglašavanjem o projektu na društvenim mrežama i sam projekt „Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“ postao „vidljivijim“ široj zajednici. Ne samo stručnoj zajednici, nego i građanima radi kojih se u konačnici ovaj projekt i provodi.  Da smo ostvarili dobar i jak dojam, potvrđuje to da su nas kontaktirali novinari svih većih lokalnih medija (Slobodna Dalmacija, Zadarski list, 057 info) te mrežna stranica srednjih škola zadarske županije (rivaon.hr) kako bi izvijestili o rezultatima našeg projekta. Učenik Jakov Zorić je pozvan od strane novinarke Zadarskog lista na intervju u kojem je iznio svoja iskustva sudjelovanja u ASOC projektu. Sve je to doprinijelo otvorenosti projekta lokalnoj zajednici na što su pozitivno reagirali svi sudionici projekta „Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“ s kojima smo ostvarili kontakt: Grad Zadar, Agencija ZadraNova, Konzervatorski odjel Zadar, Minigradnja d.o.o., arheolog Damir Martinov i arhitekt Bogdan Marov.

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

U 3. fazi projekta predviđen je odlazak na teren, uvid u napredak projekta iz prve ruke i razgovor s ljudima zaduženim za projekt „Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020“. Ovo je također bila prilika za ispitati građane što misle o rekonstrukciji bedema. Neke razgovore uspjeli smo obaviti uživo, prije nego što je nastupila mjera o socijalnom distanciranju, a s preostalim arhitektima, konzervatorima, voditeljima i građevinarima stupili smo u kontakt virtualno. Svi su bili voljni pomoći i dati nam više informacija o napretku projekta.

Detaljnijim istraživanjem uspjeli smo pojasniti neke zablude vezane uz projekt.

Prva zabluda je bila da projekt kasni zbog arheoloških istraživanja. Konzervatorica Peranić objasnila je da je do kašnjenja došlo zbog opsežnog administrativnog dijela projekta koji smanjuje period za provedbu radova. Za sad se sve odvija po planu i završetak se očekuje već u kolovozu 2020. godine, što je potvrdio i g. Kardum (voditelj radova).

Zabludu o nedostatku financijskih sredstava opovrgnuli su iz ureda Grada Zadra, gdje tvrde da su svi troškovi projekta unutar dogovorene svote.

Također, da turizam nije glavna svrha rekonstrukcije bedema, saznajemo od arhitekta Marova koji tvrdi da su bedemi tu prvenstveno za građane Zadra.

Intervjuiranjem građana saznajemo kako je njima parking ipak manje važan od planirane šetnice, čak i onima koji žive na poluotoku. Upoznati su s važnošću bedema te smatraju da je ova promjena nužna jer je korak k poboljšanju kvalitete njihova života.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

Jesu li se troškovi projekta zadržali u očekivanim okvirima? U medijima možemo pročitati kako je realna cijena puno veća od planirane?
Jesu, troškovi su unutar očekivanih. Nama se dogodio rijedak slučaj. Mi naime u sklopu projekta moramo dati procijenjenu vrijednost radova temeljem troškovnika. Potom investitoru dajemo očekivanu vrijednost radova radi raspisa javne nabave. Od četiri dobivene ponude, tri su bile u okviru naše procijenjene vrijednosti, što je za današnje vrijeme čudo. Dakle, ugovorena vrijednost je manja od procijenjene vrijednosti.