IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.IT

Provodeći naše ankete i intervjue u sklopu istraživanja, došli smo do brojnih i zanimljivih informacija i rezultata. Osobito mnogo sugrađana se odazvalo na naše mrežne ankete. Analizirajući rezultate, došli smo do zaključka da ih je većina dobro informirana o projektu te da podržavaju njegovo provođenje. Na društvenim mrežama su nas pratile direktno osobe koje provode projekt te su se pomoću naših anketa i ispitivanja upoznali s mišljenjem građana i s njihovim prijedlozima koji će im uvelike pomoći kako bi još više privukli posjetitelje i poboljšali sadržaje u Jasikovcu. Intervju smo proveli sa samim organizatorima projekta: koordinatoricom projekta gospođom Nikolinom Tonković Čorak i predsjednicom udruge LEA gospođom Vedranom Tomašević. LEA je ujedno i jedan od glavnih partnera projekta. Od njih smo dobili vrlo detaljne informacije o tijeku projekta, statističke podatke te osobitosti same šume. Zatražili su naše sugestije za daljnje projekte jer su pokretači prepoznali našu ambiciju. Možemo reći da su provedena istraživanja uvelike promovirale ovaj projekt i da se sve više sugrađana zainteresiralo i odlučilo obići šumu Jasikovac.

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

Šuma Jasikovac novim uređenjem dobio je niz novih, praktičnih sadržaja. Prvi puta je uvedena javna rasvjeta u šumi. Na samom ulasku u park i duž staze postavljene su LED lampe koje ne remete životinjski svijet svojim radom, informativne ploče te klupice. Lampe i pametne klupe funkcioniraju uz pomoć solarne energije dobivena preko solarnih ploča. Dublje u parku nalazi se dječje igralište s ljuljačkama, toboganom, itd. također tamo se nalazi i velika stijena za penjanje te dio za vježbanje. S druge strane parka možemo naći i poligon za pse, na poligonu se nalaze sve stvari koje bi bile korisne za zabavu s našim malim čupavim prijateljima. Za one koji vole ornitologiju postoje i promatračnice za ptice, tabla flore i faune te tabla s životinjskim svijetom tj. sadrži nazive ptica kojima je park Jasikovac stanište. Nešto uz igralište postoje i kućice koje su idealne za nedjeljni odmor te zabavu s obitelji i prijateljima.

 

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

Ima li šuma Jasikovac dovoljno sadržaja koji se smatraju privlačni posjetiteljima?
Da, ali nedovoljno. Trebalo bi se poraditi na uljepšavanju potoka, dodati još sadržaja poput sportskih terena (npr. za tenis), promatračnica za ptice i slično. Elementi parka poput amfiteatra ne privlači dovoljno pažnje, odnosno ne dolazi do izražaja te bi se trebalo poraditi na tome kako bi se mogle popularizirati predstave u šumi, što bi zaista bilo zanimljiv doživljaj za sve posjetitelje.