Gimnazijski poduzetnici Istraživanje Od inkubatora do groba, najljepše je radno doba

Članovi istraživačke skupine GIPovci – gimnazijski poduzetnici su 27 učenika i učenica Gimnazije Nova Gradiška izborne nastave Poduzetništvo, trećeg i četvrtog razreda. Voditeljica projekta je nastavnica Sanja Šimić koja zajedno sa zamjenicom Sandrom Hruban Bartolović provodi aktivnosti Pilot projekta.

Na izbornoj nastavi Poduzetništvo učenici se upoznaju s poduzetničkim idejama novogradiškog kraja, kao i šireg zavičaja. Budući je Poduzetništvo nastava koju su sami odabrali, rad u učionici je otvoren i poticajan, učenici imaju vlastiti prostor za rad, informatičku opremu, fotoaparate, kamere, video zid u predvorju škole i potporu drugih učenika. Sva informatička oprema koja je učenicima na raspolaganju dodatni je poticaj za sudjelovanje u ovom Pilot projektu. Nakon uvodne konferencije projekta 16. prosinca 2019. godine, učenici koji su nazočili konferenciji (iz trećeg i četvrtog razreda) kratkim izvješćima predstavili su predstavili svojim kolegama i kolegicama informacije o projektu, ciljevima, očekivanjima, novinama i o svim aktivnostima koje su bile prezentirane, te zainteresirali sve sadašnje članove tima.

Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja članovi istraživačkog pronašli su projekt koji su prepoznali da je od velike važnosti za Grad Novu Gradišku i Brodsko-posavsku županiju. Naziv projekta je Tehnološki inkubator Nova Gradiška koji je provedbi, trenutno traje izgradnja u Industrijskom parku Nova Gradiška.

Rad istraživačke skupine GIPovci – gimnazijski poduzetnici pod nazivom Od inkubatora do groba, najljepše je radno doba usmjeren je na analizu dostupnih informacija i dokumenata o načinu korištenja javnog novca, kako uključeni upravljaju tim novcem, poštuju li se zadani rokovi izgradnje inkubatora, na koji se način dolazi do zainteresiranih poduzetnika kojima će biti dodijeljeni uredi u inkubatoru, kada će biti objavljen natječaj za popunjavanje ureda inkubatora, suradnja s partnerima, komunikacija s građanima i istraživačkim timom, razvija li se poduzetnička klima samim aktivnostima koji bi za posljedicu trebale imati napredak Nove Gradiške.

GIPovci – gimnazijski poduzetnici će tijekom svojeg istraživanja projekta Tehnološki inkubator Nova Gradiška analizirati javno dostupne podatke o Projektu te kreirati cjeloviti obrazac podataka glede primjene, rezultata i utjecaja kohezijske politike Europske unije u Brodsko-posavskoj županiji.

„Do sada najzanimljiviji dio istraživanja je bio kreiranje komunikacijske kampanje, a najdojmljiviji kada su učenici zapisivali istraživačka pitanja glede odabranog projekta te promatranje fotografija izgradnje inkubatora, gdje uočavaju svakodnevni napredak. Izgradnju inkubatora fotografiramo mobitelom tijekom šetnje. Učenicima je bilo osobito zanimljivo „tražiti“ projekt kojega ćemo istraživati.“ opisala je aktivnosti učenika voditeljica projekta Sanja Šimić.

Glavna istraživačka pitanja GIPovaca – gimnazijskih poduzetnika:

  • Koja je važnost industrijskog parka za Novu Gradišku i okolicu?
  • Gdje se nalaze novci dobiveni iz EU fonda?
  • Tko obavlja radove na izgradnji Inkubatora?
  • Koji je utjecaj na gospodarstvo okoliša, društvo, poticanje zapošljavanja, obrazovanja, uključivanja srednjoškolaca u faze prikupljanja novca iz EU?
  • Hoće li se naplaćivati iznajmljivanje ureda inkubatora?

Tijek istraživanja građanskog prađenja

Istraživački ASOC TIM GIPovci – gimnazijski poduzetnici provode istraživanje pod nazivom Od inkubatora do groba, najljepše je radno doba, za provođenja aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt Tehnološki inkubator Nova Gradiška koji je u provedbi. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ASOC istraživači smatraju da je od iznimne je važnosti za novogradiški kraj i Brodsko-posavsku županiju zbog otvaranja brojnih mogućnosti poduzetnicima koji će dobiti višenamjenske prostore za daljnji razvoj poslovanja.

Adresa elektroničke pošte

gipovci@gmail.com

Mrežna stranica

gimnazija-nova-gradiska.skole.hr/

Naziv istraživanja

Od inkubatora do groba najljepše je radno doba

Voditeljica projekta

Sanja Šimiuć

Naziv istraživanja

Od inkubatora do groba najljepše je radno doba

Škola

Gimnazija Nova Gradiška

Odabrani projekt za istraživanje

Tehnološki inkubator Nova Gradiška

www.tin.ipng.hr

Korisnik

Industrijski Park Nova Gradiška d.o.o.

Operativni program sufinanciranja

Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020.

Područje ulaganja odobrenog projekta

Poduzetništvo

Izvješća

Od inkubatora do groba, najljepše je radno doba

Istraživanje

Instrumenti kohezijske politike

Infografika