Istraživanje „Jasikovac, Park- Eden“

 

Istraživačku skupinu Oakersi čini 30 učenika i učenica prvog, drugog i trećeg razreda Gimnazije „Gospić“. Voditeljica projekta je nastavnica Amneris Anna Diminić koja zajedno sa zamjenicom Editom Klobučar provodi aktivnosti Pilot projekta.

U istraživačkom timu su se okupili učenici koji vole prirodu i ponosni su što žive na području okruženom njome. Stoga su za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali projekt „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac” koji ih je privukao pristupačnošću mjesta na kojem se provodi, što je značilo da će terenski posjeti biti na otvorenom i će se aktivnosti Pilot projekta provoditi na otvorenom. Učenicima je posebno zanimljivo bilo to što mogu pratiti provedbu projekta na terenu s obzirom da se aktivnosti još uvijek provode. A posebno važnima smatraju ciljeve projekta koji su nastali iz ideje spajanja ljepota bogate prirode s interaktivnim sadržajima za posjetitelje, smatraju kako će se ovim projektom značajno doprinijeti razvoju i proširenju turizma u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji.

Rad istraživačke skupine Oakersi pod nazivom „Jasikovac, Park- Eden“ usmjeren je na analizu ciljeva projekta koji su odabrali. Oni će posebno istražiti kako se promiče revitalizacija područja, očuvanje bioraznolikosti kroz kohezijsku politiku i kakvi su stavovi građana o projektu koji se provodi.

Članovi istraživačke skupine Oakersi jasno su definirali ciljeve svojeg istraživanja i oni se odnose na percepciju građana o samom projektu, na pozitivni odnosno negativni utjecaj projekta, na stvoreno mišljenje lokalne zajednice o projektu, na građane i njihovu namjeru posjeta šumi nakon realizacije projekta. Također posebno će pratiti uspješnost projekta u smislu realizacije aktivnosti prema definiranim aktivnostima u projektnoj dokumentaciji. Na temelju istraživanja koje će provesti Oakersi imaju u planu provjeriti i javnost izvijestiti o uspješnosti projekta i potaknuti građane na važnost očuvanja prirodne baštine i zdravog stila življenja.

Tijek istraživanja građanskog praćenja 

Istraživački ASOC TIM Oakersi provode istraživanje pod nazivom „Jasikovac, Park- Eden“, a za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“ koji je u provedbi. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ASOC istraživači su ga odlučili detaljnije istražiti sa željom da građanima i široj javnosti približe važnost ovog projekt da je oni sami prepoznaju te da na temelju naučenog u budućnosti mogu prepoznavati potencijale i pogodnosti koje nudi Grad Gospić.

1. korak – Planiranje i prikupljanje podataka

Istraživanje: Jasikovac, Park- Eden

Pročitaj više

2. korak – Analiza

Infografika: Informiranost i popularnost projekta revitalizacije šume Jasikovac

Pročitaj više

3. korak – Istraživanje

Fotografija istraživanja: Oakersi o EU projektu u šumi Jasikovac

Pročitaj više

4. korak – Predstavljanje istraživanja

Fotografija pripreme predstavljanja: Jasikovac, budućnost i predviđanja

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte

spremnizaprojekt.gimgos@gmail.com  

Mrežna stranica

https://spremnizaprojektgi.wixsite.com/oakersgimgos/uvod-u-projekt

Naziv istraživanja

Jasikovac, Park- Eden

Voditeljica projekta

Amneris Anna Diminić

Škola

Gimnazija „Gospić“

Odabrani projekt za istraživanje

Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac

Korisnik

Grad Gospić

Operativni program sufinanciranja

Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020.

Područje ulaganja odobrenog projekta

Zaštita okoliša