Povjerenstvo za odabir prijava na Javni poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“ predložilo je 10 srednjih škola s područja Republike Hrvatske za sudjelovanje u projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“  koji će se provoditi u školskoj godini 2020./2021.

Škole odabrane za sudjelovanje u Projektu sudjelovat će u provedbi interdisciplinarnog obrazovnog programa koji za cilj ima promicanje građanskog praćenja javnih financija kroz korištenje otvorenih podataka i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Glavni cilj Projekta je upoznavanja učenika i učenica s kohezijskom politikom Europske unije. Temeljem Javnog poziva i prijedloga Povjerenstva za odabir prijava, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijela je odluku kojom odobrava uključivanje u projekt „U školi otvorene kohezije, ASOC” sljedećih srednjih škola:*

OSTVARENI REZULTATŽUPANIJANAZIV SREDNJE ŠKOLE
1.Dubrovačko-neretvanskaSrednja poljoprivredna i tehnička škola
2.Splitsko-dalmatinskaIV. gimnazija ‘Marko Marulić’
3.Virovitičko-podravskaSrednja škola Stjepana Sulimanca
4.Grad ZagrebDruga ekonomska škola
5.IstarskaGimnazija Pula
6.MeđimurskaEkonomska i trgovačka škola Čakovec
7.Osječko-baranjskaSrednja škola Isidora Kršnjavoga Našice
8.Brodsko-posavskaGimnazija ‘Matija Mesić’
9.Sisačko-moslavačkaGlazbena škola Frana Lhotke
10.ZadarskaGimnazija Vladimira Nazora
*Srednje škole odabrane za sudjelovanje u Projektu obvezne su dostaviti potpisanu i skeniranu suglasnost ravnatelja/ice škole za sudjelovanje škole u projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“. Ukoliko neka škola koja je odabrana za sudjelovanje ne dostavi pisanu suglasnost do određenog roka njezina prijava neće se smatrati važećom te će Povjerenstvo za odabir prijava izraditi novi prijedlog škola za uključivanje u Projekt.

Projekt će započeti uvodnom konferencijom, nakon koje će se održati niz mrežnih edukacija za voditelje i voditeljice projekta. Uz pomoć mentorske podrške nastavnika/ca i lokalnih stručnjaka, učenici će odabrati jedan projekt u njihovoj zajednici koji je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije, a svoje će istraživanje projekta predstaviti kroz kreativni rad.

Ovim projektom učenici diljem Hrvatske imat će prilike pobliže upoznati kohezijsku politiku, fondove Europske unije i kako oni mijenjaju Hrvatsku te u svojim lokalnim zajednicama potaknuti praćenje korištenja javnih financija.