IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU
Izvješće možete pronaći OVDJE |
AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA
Za potrebe istraživanja upućen je upit nositelju projekta te je organiziran on-line intervju s gospođom Anom Orlović iz Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine u Dubrovniku. (vidi sliku 1. – SASTANAK I ON-LINE INTERVJU) Prije tog sastanka istraživački tim je održao sastanak na kojem se odredio cilj intervjua te su se osmislila pitanja. (vidi sliku 2. – OSMIŠLJAVANJE INTERVJUA) Odabrani su članovi tima koji će odraditi intervju i dokumentirati odgovore. Fokus našeg istraživanja su financije, odnosno proračunski iznos projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju. Potom, aktivnosti na koje se novac trošio. Zatim, ljudski potencijali – broj ljudi uključenih u projekt te ciljane skupine na koje se projekt odnosi. Nadasve, interesantno je saznati koji su pokazatelji uspješnosti projekta, ali i koji su problemi i izazovi prilikom provedbe projekta. Nakon ugodnog razgovora koji je organiziran u prostorijama Regionalne agencije DUNEA u Opuzenu, naši istraživači su izvijestili čitav tim o provedenom razgovoru. Istraživački tim je potom obradio dobivene odgovore i podatke.
POSTAVLJENA PITANJA
1. Pitanje
Navedite kolika su ukupna proračunska sredstva za projekt te kolika su sredstva za Dubrovačko-neretvansku županiju.
- Ukupna proračunska sredstva za projekt iznose 3,749,696.92 €. Od tih sredstava Europski fond za regionalni razvoj financira 3.199.991,33 €, a partneri sufinanciraju 564.704,38 €. Proračun za Dubrovačko-neretvansku županiju iznosi 863,213.81 €, odnosno 738.845,50 € financira Europski fond za regionalni razvoj, a nositelj projekta 130.384,50 €.
2. Pitanje
Na što se potrošilo najviše novca? Opišite podrobnije te aktivnosti.
- Na upit o trošenju proračunskih sredstava dobili smo sljedeće podatke: na opremu je potrošeno 186.536,68 €, na infrastrukturne radove 250.000,00 €, a na usluge vanjskih stručnjaka 154.713,32 €. Usluge vanjskih stručnjaka uključuju troškove promocije i implementacije proizvoda i usluga zelenih/eko certifikata. U svrhu toga organizirane su 3 radionice na temu “EKO CERTIFICIRANJE – ZNAČAJ NA TRŽIŠTU” za poljoprivrednike, ribare i školjkare na poluotoku Pelješcu, na Šipanu i Lastovu. Inženjerka agronomije Ana Marušić Lisac koja se već 25 godina bavi pružanjem podrške u poslovanju malim i srednjim poduzetnicima u prehrambenom sektoru i poljoprivredi, pojasnila je što su ekološka poljoprivreda i proizvodnja, koji su tehnički i tržišni aspekti takve proizvodnje, koja je uloga ekoloških oznaka te koji su koraci do eko markice, zavisno o proizvodu koji se želi certificirati. Tako su od projektnih sredstava certificirana 2 proizvođača s područja Dubrovačko-neretvanske županije, s područja poluotoka Pelješca (OPG Čalić Marijeta & OPG Marijo Bartulović). Odabran je proizvod Pelješki varenik zbog njegovog statusa tradicionalnog proizvoda, koji ima reputaciju, dugu tradiciju proizvodnje te zbog činjenice da je uvršten u popis Slow Food. Izdvajamo još jednu edukativnu aktivnost. Naime, četvero dionika s poluotoka Pelješca (vinari, školjkari i turistički djelatnici) sudjelovalo je na studijskom putovanju u Baskiju, uz predstavnice Županije i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA. Fokus putovanja bio je posjet Baskijskom kulinarskom centru u kojem su među ostalim prisustvovali predavanju na temu gastroturizma, koje je ispred centra održao David Mora. Baskijski kulinarski centar jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanju, razvoju i inovacijama. Centar predstavlja mjesto gdje se profesionalci više ne zaustavljaju na pripremi hrane za jelo, već nastoje probuditi sva osjetila.Osim predstavljanja novih turističkih proizvoda i raznih specijaliziranih radionica, financiranje vanjskih suradnika uključuje idejna rješenja za infrastrukturne radove. Tako je izrađen konzervatorski elaborat za uspostavu interpretacijskog centra u Kneževom dvoru u Stonu. Osim toga, izrađen je idejni koncept i glavni projekt što uključuje arhitektonski dio te kreiranje samog multimedijskog sadržaja interpretacijskog centra.
3. Pitanje
Koliko je ljudi uključeno u projekt te koji su pokazatelji uspješnosti, ali i poteškoće?
- Projekt vode 4 administratora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a uključeno je još 12 osoba iz partnerskih županija. Ciljana skupina za provedbu projekta su mali poduzetnici i nositelji OPG-a, poljoprivrednici, vinari, ribari, školjkari te turistički djelatnici s područja Pelješca i otoka Dubrovačko-neretvanske županije. Pokazatelji uspjeha su širenje turističke ponude na navedenom prostoru, konkurentnost loklane male sredine i stila života naspram masovnom turizmu te promoviranje domaćih proizvoda. Najveći izazovi bili su pandemija COVID-19 zbog koje su kasnili radovi te inflacija koja je znatno poskupila građevinske radove.