Istraživanje Historic Future

Članove istraživačke skupine HISTOCRITICALL čine 21 učenik i učenica trećeg razreda Srednje škole Buzet, gimnazijskog usmjerenja. Voditelj projekta je nastavnik Hrvoje Badurina koji zajedno sa zamjenicom Martinom Kedžo provodi aktivnosti Pilot projekta.

Za provedbu održavanja sata ASOC Interreg-a izdvojili su vrijeme tijekom regularne nastave, na satu razrednog odjela (SRO).

Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja članovi istraživačkog tima odabrali su projekt naziva HISTORIC – Heritage for Innovative and Sustainable TOurist Regions in Italy and Croatia.

Cilj projekta je povećati svijest lokalne zajednice o važnosti i mogućnostima financiranja održivih turističkih projekata kroz fondove EU. Osim toga, istraživanje će pokazati važnost prekogranične suradnje te skrenuti pažnju na potrebu za transparentnošću prilikom implementacije EU projekata.

Rad istraživačke skupine HISTOCRITICALL pod nazivom Historic Future usmjeren je na istraživanje implementacije projekta HISTORIC s naglaskom na održivost projektom stvorenih rezultata u hrvatskim i talijanskim regijama. Učenici će aktivnom pretragom online dostupnih podataka o projektnim rezultatima uvidjeti važnost europskog financiranja održivih prekograničnih inicijativa.

„Početak ponekad zna biti lagan, ponekad težak. Kada smo započeli s radom na ovom pilot projektu imali smo puno nepoznanica- odakle početi, kako se podijeliti, hoće li biti poteškoća u komunikaciji s partnerskom školom, jesmo li dorasli svim (ne)znanim izazovima koji nas čekaju, itd. Misao po misao, korak po korak stvari su lagano počele sjedati na svoje mjesto. Za uvodnu lekciju i sate na kojima smo govorili o ključnim pojmovima i zadacima pripremali smo se uz pomoć materijala koji su nam bili na raspolaganju kao i dodatnih izvora pronađenih na internetu ili u stručnoj literaturi. Kao primjer suradnje istaknuo bih stručnjakinju sa Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koja nam je od velike pomoći pri razjašnjavanju nekih pitanja vezanih za projekt“  opisao je aktivnosti učenika voditelj projekta Hrvoje Badurina.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački tim ASOC Interreg HISTOCRITICALL provodi istraživanje pod nazivom Historic Future a za provođenja aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt HISTORIC – Heritage for Innovative and Sustainable TOurist Regions in Italy and Croatia koji je u provedbi. Cilj odabranog projekta je stvaranje krajobraza koji će predstavljati šetnju kroz povijest mjesta na 4 odabrane pilot lokacije u kojem se nalazi. Uporabom inovativnih alata (proširena stvarnost, web aplikacije) i tradicionalnog pristupa želi se doprinijeti razvoju održivog, inovativnog i odgovornog turizma. Stvoreni turistički proizvodi će obogatiti turističku ponudu i doprinijeti povećanju turističkih dolazaka u pred i post sezoni.

Pri radu na projektu istraživački tim koristit će se digitalnim alatima, istraživanjima, prikupljanjem i razmjenom informacija.

 

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: Historic Future

Pročitaj više

 

2. Analiza podataka

Infografika

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja:

 

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja:

 

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: histocriticall2022@gmail.com
Mrežna stranica: https://histocriticall2022.wixsite.com/histocriticall
Naziv istraživanja: Historic Future
Voditeljica projekta: Hrvoje Badurina
Škola: Srednja škola Buzet

 

Twitter: https://twitter.com/histocriticall
Instagram: https://instagram.com/histocriticall?utm_medium=copy_link
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100078988805865
TikTok: http://www.tiktok.com/@histocriticall

 

 

Odabrani projekt za istraživanje: HISTORIC – Heritage for Innovative and Sustainable TOurist Regions in Italy and Croatia
Mrežna stranica: https://www.italy-croatia.eu/web/historic
Korisnik:
Infrastrutture Venete Srl
Operativni program sufinanciranja: PROGRAM INTERREG ITALIJA-HRVATSKA
Područje ulaganja odabranog projekta: KULTURA I TURIZAM