OPIS ISTRAŽIVANJA

Naša je inicijativa kap doprinosa u praćenju projekta CASCADE koji nastoji uspostaviti integrirane sustave nadzora obalne i morske vode za zaštitu i upravljanje ekosustavima. Zajedno s nama potaknite svijest o važnosti zaštite morskih ekosustava!

OPIS PROJEKTA

NAZIV PROJEKTA CASCADE – “CoAStal and marine waters integrated monitoring systems for ecosystems proteCtion AnD managemEnt”
MREŽNA STRANICA https://www.italy-croatia.eu/web/cascade
VODEĆI PARTNER Regija Puglia (Italija)
OPERATIVNI PROGRAM SUFINANCIRANJA PROGRAM INTERREG ITALIJA-HRVATSKA 2014-2020
PRIORITETNA OS Prioritetna os 3: Okoliš i kulturna baština
SPECIFIČNI CILJ 3.2.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA 5 817 547,00 EUR
PODRUČJE SUFINANCIRANJA ODABRANOG PROJEKTA Okoliš i kulturna baština
TEMA ODABRANOG PROJEKTA Okoliš i kulturna baština

 

PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA

Prva riječka hrvatska gimnazija ove je godine jedna od 8 hrvatskih škola izabranih za sudjelovanje u Projektu “ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija-Hrvatska”. Naš tim činimo mi, učenice 1. i 2. razreda jezičnog smjera, pod mentorskim vodstvom pedagoginje Renate Hasel i profesorice talijanskog jezika Melite Sciucca. Članovi našeg tima u Italiji su učenici koji pohađaju Liceo Carlo Cafiero iz Barlette. Zajedno ćemo raditi na praćenju projekta CASCADE kojemu je glavni cilj razviti integrirane sustave nadzora obalne i morske vode za zaštitu i upravljanje ekosustavima.

Odlučili smo da će ime našeg tima biti CAscadeR1. Naše ime sadrži naziv projekta koji ćemo pratiti, ali i simbole koji predstavljaju naše škole (CA kao Carlo Cafiero i R1 kao 1. riječka hrvatska gimnazija). U logo smo unijeli i boje naših škola i koralj koji nas asocira na projekt CASCADE te smo na jedinicu dodali točku koja simbolizira čovjeka okrenutog prema koralju, odnosno usmjerenog na zaštitu morskih ekosustava. Ime tima simbolično je i zato što na početku nismo znali u što se upuštamo, ali smo se hrabro bacili na posao, kao pravi kaskaderi.

Na samom početku, unutar našeg tima u školi, upoznale smo se s osnovnim pojmovima – naučile smo što je to kohezijska politika Europske unije, što je to Europska teritorijalna suradnja, a upoznale smo se i s Programom prekogranične suradnje Interreg V A Italija – Hrvatska. Naučile smo što je građansko praćenje te na koji način možemo prikupljati primarne i sekundarne podatke iz povjerljivih izvora. Svoje smo znanje primijenile i u praksi te prikupile različite podatke i kontekstualne informacije o izabranom projektu – izvještaje, zakonske i podzakonske akte, objave u medijima i sl.

Cilj našeg građanskog praćenja je istražiti doprinos projekta CASCADE zaštiti i upravljanju ekosustavima te proširiti svijest o provedbi i ciljevima projekta. Nadamo se da ćemo kroz rad i aktivnost na društvenim mrežama zainteresirati javnost, i naše vršnjake, za ovu važnu temu!

 

PRIKAZ STRUKTURE ISTRAŽIVANJA

Dokument: Plan istraživanja

Dokument: Prikaz strukture istraživanja