Škola je osnovana davne 1948. godine pod nazivom Ekonomski tehnikum. Dugo vremena nije imala svoj stalni prostor, a u posljednjih pedeset godina svoje sjedište mijenjala je šest puta. Početkom sedamdesetih godina (1972. godine), u predjelu Borika, izgrađen je moderni školski centar sa svim potrebnim sadržajima u kojem Škola djeluje do danas. U tom kompleksu uz Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu djeluje i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola.

U općem sustavu srednjeg školstva, Škola je strukovna sa zanimanjima u četverogodišnjem i trogodišnjem trajanju.

U svakom godištu upisuje tri razreda ekonomske, te po jedan komercijalne, upravne, tajničke i prodavačke struke. Već dugi niz godina Škola provodi i obrazovanje odraslih, nudeći mogućnost prekvalifikacija, promjenu zanimanja ili priliku za konačnim stjecanjem potrebnog zanimanja.

Škola raspolaže sa 16 specijaliziranih učionica, 7 kabineta za profesore po aktivima, dvorane za tjelesni odgoj, novoizgrađenim školskim igralištem sa sportskim terenima i trim stazom, vanjskom učionicom te školskom knjižnicom.

Učenici Škole svake godine sudjeluju na natjecanjima prezentirajući stečeno znanje i vještine (World Skills Croatia – Poduzetništvo, Računovodstvo, Komercijalni poslovi, Prodajne vještine, Tajničko poslovanje, Vježbenička tvrtka). Škola je domaćin raznih smotri te aktivna u raznim izvannastavnim aktivnostima kroz projekte Erasmus+ Nove prilike za rad i učenje (stjecanje stručne prakse u inozemstvu), Globe (mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu Škole), Pinel (kreativna radionica, humanitarne aktivnosti), a ostvaruje i sportske uspjehe u nogometu, košarci, rukometu, odbojci sudjelujući na školskim, županijskim i državnim natjecanjima. Škola je i ambasador Europskog parlamenta kroz projekt EPAS, usmjeren na rad s mladim ljudima u svrhu podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji i parlamentarnoj demokraciji. Posebno se ističe i ekološko-humanitarni projekt Građanin „Za EKOnomsku“ u sklopu kojeg se učenicima podiže svijest o važnosti očuvanja okoliša i održivog razvoja. Škola obilježava i globalnu kampanju humanitarnog karaktera „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja započinje 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

Misija škole je suvremenim i stručnim metodama poučavanja osigurati uvjete za uspjeh svakog učenika i omogućiti im razvoj osobnih i stručnih kompetencija.