Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen počinje s radom 2003. godine i tako nastavlja tradiciju  iz 1959. godine kao jedina poljoprivredna škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Geslo škole: „Nauči kako posijati, posaditi, uzgojiti, pobrati, prodati i naplatiti!“ omogućuje učenicima jačanje kompetencija za daljnje školovanje i uključivanje u svijet rada, a sve uz praktičnu primjenu naučenog u promjenjivim uvjetima rada i života.

Škola ima moderno uređene učionice prilagođene za izvođenje suvremenih oblika nastavnih procesa, informatički kabinet, opremljen laboratorij za izvođenje praktikuma u okviru kojeg učenici proizvode eko kreme, meleme, eko bombice, macerate, potpuno opremljenu školsku kuhinju za izvođenja praktične nastave, poljoprivredno zemljište. Škola je i dobitnica CARNET-ovog projekta ROC (Regionalni obrazovni centar) u okviru kojeg je centar opremljen s IKT infrastrukturom i opremom koja prati najnovije obrazovne trendove.

U školskoj godini 2022./2023. školu pohađa 101 učenika u zanimanjima: Agro-turistički tehničar, Komercijalist i Web dizajner.  Škola ima svoje učioničke prostore, školski staklenik, školsku kuhinju, opremljenu informatičku učionicu i kemijski laboratorij te niz uspješnih EU projekata iz sebe.

Nizom inicijativa škola želi preokrenuti trend opadanja upisnih rezultata te se istaknuti u zajednici provođenjem raznih projekata kojima je ciljana skupina lokalna zajednica i lokalno stanovništvo. Tako škola aktivno organizira Dane mandarina, Advent u mistu, čišćenje okoliša te niz drugih inicijativa, humanitarnih i kulturnih događanja kroz koje želimo potaknuti učenike na aktivno građanstvo te razvijanje kompetencija za održivi razvoj.

Škola sudjeluje u niz Erasmus+ projekata u sklopu kojih naši učenici idu na stručne prakse širom Europske unije. Našoj školi je dodijeljena Erasmus akreditacija u području strukovnog obrazovanja što nam omogućuje da se uključimo u prekograničnu razmjenu i suradnju uz stalan izvor financiranja za naše nove mobilnosti. Također, škola je nositeljica oznake eTwinnig  škole. Partner je u projektu Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik, kao i partneri Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije. Škola radi na jačanju ITK kompetencija naših učenika te aktivno sudjeluje u dva projekta: STEMI-Škola budućnosti i Digitalni inkubator koji je pokrenula Školska knjiga.

Škola rado ističe da je budućnost naše zemlje u turizmu i poljoprivredi, pa potaknuta tom vizijom, očekuje još veći broj učenika u školskim obrazovnim programima, pogotovo što upisujemo u zanimanje Web dizajner koji je jedan od najtraženijih zanimanja u posljednje vrijeme.