Građevinska tehnička škola u Rijeci djeluje od 1945. godine te obuhvaća smjerove Arhitektonski tehničar, Građevinski tehničar, Tehničar geodezije i geoinformatike te Dizajner unutrašnje arhitekture. Zgrada škole u secesijskome stilu nastala je 1909. godine te je kasnije nadograđivana.

Stjecanjem kompetencija i vještina u sklopu općeobrazovnih i strukovnih predmeta, učenici sva četiri smjera škole četverogodišnjeg nastavnog programa obrazuju se za poslove u svojoj struci te stječu znanja potrebna za nastavak školovanja na srodnim fakultetima. Učenici Građevinske tehničke škole sa svojim mentorima svake godine sudjeluju na županijskim te također državnim natjecanjima, ostvarujući zapažene rezultate na području općeobrazovnih te strukovnih predmeta.

Identitet Građevinske tehničke škole u Rijeci stvaraju svi njezini smjerovi. Učenička zadruga Skica tradicionalno sudjeluje na županijskim i državnim smotrama, sajmovima i izložbama; učenici smjera Dizajner unutrašnje arhitekture uspješno sudjeluju na natjecanjima (LUMS, LIK, Europa u školi, Sfera) te organiziraju izložbe (galerija Podroom); izložbama otvorenim za javnost predstavljaju se građevinska te geodetska grupa predmeta, uz dugogodišnju tradiciju uspješnog sudjelovanja na državnim natjecanjima te višestrukim osvajanjem prvih, drugih i trećih mjesta. Nastavnici općeobrazovnih te strukovnih predmeta aktivni su u ostvarenju raznovrsnih projekata, uključujući i sudjelovanje u međunarodnom projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Sudjelovanjem u projektu Erasmus+ pod nazivom From Rijeka to Europe, deset je učenika četvrtih razreda 2021. godine sudjelovalo u stručnoj praksi u Španjolskoj, u Zaragozi, usavršavajući stečena znanja i vještine.