IZVJEŠĆE O PROVEDENOM GRAĐANSKOM PRAĆENJU NA PLATFORMI MONITHON.EU

 

Izvješće možete pogledati OVDJE.

 

AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA ODABRANOG PROJEKTA

Hadriaticum Seaway tim u posjeti Javnoj ustanovi RERA S.D.

Projektni tim Hadriaticum Seaway tim je u sklopu Lekcije 3 organizirao posjetu Regionalnom koordinatoru zaduženom za provedbu projekta TAKE IT SLOW u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Voditeljica projekta ispred Komercijalno-trgovačke škole je u dogovoru s ostatkom tima kontaktirala Maju Vukan, voditeljicu projekta TAKE IT SLOW u JU RERA SD te dogovorila posjetu u njihovim prostorijama u svrhu terenskog istraživanja. Posjet je dogovoren za 28. travnja 2023. u 13h. Projektni tim je pripremio dodatna pitanja nekoliko dana prije posjeta te je zajedno s profesoricama na dogovoreni datum i vrijeme posjetio instituciju koja provodi projekt u svrhu postavljanja pitanja koja su još ostala neistražena.

VIDEOZAPIS PROVOĐENJA AKTIVNOSTI GRAĐANSKOG PRAĆENJA I POSTAVLJENA PITANJA

 

1.Pitanje

Po vašem mišljenju, koja je važnost projekta TAKE IT SLOW?

  •  Važnost projekta TAKE IT SLOW je najviše u činjenici što je turizam glavni pokretač razvoja Splitsko-dalmatinske županije, ali i Republike Hrvatske i može se reći da je nositelj gospodarstva. Svjesni smo, posebice nakon epidemije korona virusa, koliko je opasno kad gospodarstvo ovisi o jednoj osjetljivoj djelatnosti kao što je turizam. To znači da u slučaju nekog eksternog šoka na koji se ne može utjecat, cijelo gospodarstvo ostaje bez prihoda. Također, turizam je izrazito sezonalna djelatnost i ako nudimo samo sunce i more, ograničilo smo ponudu na samo par mjeseci dok ostatak godine izostaju prihodi za većinu stanovništva. Iz tog je vrlo važno razvijati održivi turizam, odnosno slow turizam koji promovira lokalnu kulturu, baštinu, način život i gastronomiju te sva prirodna bogatstva. Razvijanjem održivog turizma doprinosi se razvoju destinacije, jer ona postaje atraktivna i ima što ponuditi tijekom cijele godine. Ulaganjem u obnovu kulturne baštine, promoviranjem lokalnog načina života, lokalne gastronomije, izrade lokalnih tradicionalnih suvenira, potiče se razvoj lokalnog gospodarstva. Tada se smanjuje uvoz i turizam opskrbljuje lokalno gospodarstvo i prihodi od turizma ostaju u lokalnom stanovništvu i tako omogućuju bolji i kvalitetniji život u turističkim destinacijama.

2.Pitanje

Jeste li i koje nedostatke projekta ste uočili?

  • Naravno da svaki projekt ima pozitivne i negativne strane. Puno se dobrih stvari napravilo kroz projekt, no kao otežavajuće okolnosti bih istaknula dvije stvari, a to su slab odaziv lokalnog stanovništva odnosno ciljnih skupina u projektnim aktivnostima kao što su radionice o održivom turizmu i radni sastanci u svrhu izrade akcijskih planova za održivi turizam na Otoku Braču. Drugi problem koji se dogodio u tijeku provedbe projekta je snažna inflacija, posebno u građevinskom sektoru, zbog koje planirana sredstva u budžetu nisu bila dovoljna za odrađivanje predviđenih građevinskih radova usmjerenih na obnovu dijela Pustinje Blaca. Zbog tog se išlo isključivo u nabavku opreme kako bi se nabavom interaktivnog sadržaja za muzej uspio poboljšati pristup Pustinji Blaca te ispuniti indikator projekta.

3.Pitanje

Koje je značenje pojma TAKE IT SLOW?

  • TAKE IT SLOW je akronim punog naziva projekta Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow. Na hrvatskom bi prijevod bio: Pametan i spori turizam za budućnost jadranskog naslijeđa. Projekt se bavi relativno novim pojmom u turizmu, a to je slow turizam odnosno spori turizam, koji u naglasak stavlja doživljaj i iskustvo turista te svjesna iskustva, interakciju s prirodom i opušten način putovanja. Slow turizam dopušta turistu da iskusi lokalno i da u svom putovanju uspori i doživi destinaciju, a ponuđačima i kreatorima turističke ponude da njihovi apartmani, restorani, suveniri i sve usluge pričaju priču destinacije.

Pročitaj više