Istraživanje: OUR SEASTEM

 

Ove školske godine 2022./2023., Građevinska tehnička škola Rijeka sudjeluje u projektu ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska građanskim praćenjem projekta CASCADE. Naš tim smo mi, učenici 2. D razreda smjera Dizajner unutrašnje arhitekture, naše mentorice su profesorica Hrvatskoga jezika Tina Udović, prof. savjetnik i profesorica Geografije Katarina Smud, prof. U projektu sudjelujemo kao tim s  talijanskom školom Istituto Scolastico Omnicomprensivo di Guglionesi.

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

CASCADE je skup usklađenih i koordiniranih akcija koje uključuju praćenje i upravljanje kopnenim, obalnim i morskim ekosustavima u Italiji i Hrvatskoj. Tema ovog projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju. Naziv našeg istraživanja, OUR SEASTEM, nastalo je suradnjom cijelog tima, 2. D razreda.

Pri odabiru naziva tima htjeli smo da ono bude kratko i jednostavno, ali i da izriče sve bitno o našem projektu. U istraživanju sudjelujemo i surađujemo u paru s talijanskom školom te su u nazivu našeg tima navedene oznake obje zemlje, IT za Italiju i CRO za Hrvatsku. U projektu istražujemo morski (sea) ekosustav (system) i tako je nastalo ime IT & CRO SEASTEM.

Na početku sudjelovanja u projektu naučili smo što je kohezijska politika EU, ASOC, Europska teritorijalna suradnja, Program prekogranične suradnje Interreg V A Italija-Hrvatska, što je građansko praćenje i koje su metode istraživanja. Istraživali smo o projektu CASCADE te podijelili uloge i zadatke u našem timu. Osmislili smo logotip našeg tima, pokrenuli komunikacijsku kampanju izradivši račune na društvenim mrežama, napisali opise istraživanja, istražili primarne i sekundarne podatke o projektu, napisali članak podatkovnog novinarstva, izradili grafove te također pisali e-mailove partnerima i stručnjacima u projektu CASCADE. U planu nam je dodatno istražiti naš projekt, potaknuti suučenike i druge škole na projektne aktivnosti i privući pažnju zainteresirane javnosti za tematiku našeg projekta.

 

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: OUR SEASTEM

Pročitaj više

 

2. Analiza podataka

Infografika

Slika 1- Geografski položaj pilot područja na kojima se prikupljaju i analiziraju informacije u projektu Cascade.

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja:

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: itandcroseastem@gmail.com

Mrežna stranica:https://itandcroseastem.wixsite.com/my-site

Naziv istraživanja: OUR SEASTEM

Voditeljica projekta: Tina Udović

Škola: Građevinska tehnička škola Rijeka

Facebook 

Instagram

Twitter

Tik tok

Odabrani projekt za istraživanje: “CoAStal and marine waters integrated monitoring systems for ecosystems proteCtion AnD managemEnt”- CASCADE

Mrežna stranica: https://www.italy-croatia.eu/web/cascade

Vodeći partner: Regija Puglia (Italija)

Operativni program sufinanciranja: PROGRAM INTERREG ITALIJA-HRVATSKA 2014-2020

Područje ulaganja odabranog projekta: OKOLIŠ I KULTURA