Istraživanje Jednako za sve

 

Istraživačku skupinu Letuljčići čini 28 učenika i učenica prvih i trećih razreda Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda. Rad učenika i učenica na projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“ prate i njime koordiniraju voditeljica projekta Marina Cvijić i njezina zamjenica Emira Miščančuk.

Učenici i učenice Gimnazije „Matija Mesić“ Slavonski Brod u ovaj projekt krenuli su pažljivo slušajući i istražujući sve što ih očekuje i željni novih znanja održali prvi sastanak na kojem su odabrali projekt koji će pratiti i ime svojeg tima. Članovi tima Letuljčići nakon što su istražili projekte Brodsko-posavske županije koji su realizirani ili još u tijeku realizacije, dvije grupe tima odlučile su se za isti projekt, stoga su Letuljčići za svoje istraživanje odabrali projekt Brodsko-posavske županije pod nazivom „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu“ za praćenje. Svoje istraživanje započeli su na mrežnoj stranici strukturnifondovi.hr i kontaktiranjem voditeljice odjela za pripremu i provedbu EU projekata iz društvenih djelatnosti u Centru za razvoj Brodsko-posavske županije Ivane Jelić te gđe Božice Sedlić iz EDIC-a Slavonski Brod.

Rad istraživačkog tima Letuljčići pod nazivom „Jednakost za sve“ bit će usmjeren da provjere hoće li svim ljudima biti omogućena jednaka prava i jednako kvalitetna zdravstvena usluga. Kroz svoje istraživanje posebno ističu osobe s invaliditetom, također svi zajedno pokušat će pronaći sve prednosti bolnice i ostalih ustanova zdravstvene zaštite poslije završenog projekta kako bi ih prezentirali široj lokalnoj zajednici. Za svoje istraživanje postavili su cilj pomoći sadašnjim i budućim pacijentima te radnicima zdravstvenih djelatnosti da budu bolje upućeni u izvođenje ovog Projekta. Žele i nadaju se da će njihovo istraživanje otići dalje u javnost te da će se građani biti informiraniji i zainteresiraniji za projekt nakon što će oni provesti svoje analize i istraživanja.

Timu Letuljčići vrlo su bitne horizontalne teme i koje vezane aktivnosti će biti provedene kroz aktivnosti projekta. Što se tiče teme suzbijanja neravnopravnosti spolova i predviđene su aktivnosti kojima se djeluje u smjeru suzbijanja neravnopravnosti spolova i diskriminacije te na poboljšavanju pristupačnosti domova zdravlja Slavonski Brod i Nova Gradiška za osobe s invaliditetom, također održat će se edukacijske radionice za roditelje romske djece s ciljem bolje pripreme djece za odlazak liječniku te edukacija djelatnika domova zdravlja za rad s djecom s intelektualnim teškoćama.

Letuljčići će tijekom svojeg istraživačkog rada istražiti što se sve poduzelo kako bi se zdravstvo u njihovoj županiji poboljšalo i da bi usluge bile bolje, kako su utrošena dobivena financijska sredstva, jesu li realizirane aktivnosti projekta i postignuti ciljevi, kako su građani i šira javnost reagirali na projektne aktivnosti, koje su koristi za zajednicu provedbom ovog Projekta. Dijelove projekta koji su vezani za gradnju nekih objekata ili nadogradnju na njih, planiraju proučavati na način da obiđu određene ustanove u kojima se projekt provodi. Vodilja kroz istraživanje bit će im pronaći statističke podatke ili zatražiti iste od nadležnih institucija, kao na primjer podatak o broju osoba s invaliditetom na području BPŽ-a. Također planiraju obaviti razgovore s udrugama koje pomažu osobama s invaliditetom, te će istražiti kako im sami mogu pomoći i kako usmjeriti pozornost određenih institucija da riješe dugotrajne probleme.

„Iako sam u početku bila pomalo skeptična oko toga hoćemo li stići provesti sve projektne aktivnosti Prve lekcije na vrijeme (budući da ih ima mnogo, a imali smo i 10ak dana proljetnih praznika), mojih me 28 učenika zaista me ugodno iznenadilo. Već na prvom sastanku i jedinom koji smo uspjeli održati uživo vidjela sam da će im ovaj projekt biti zanimljiv i koristan. Vrlo su lako podijelili projektne uloge prema vlastitim preferencijama i sposobnostima. No, najviše su me iznenadili prilikom izvršavanja prve zadaće – grupnog odabira projekta iz OPKK koji se provodi u našoj županiji. Ja sam im samo pokazala kako će na stranici Strukturnih fondova pronaći tablicu s popisom projekata te suziti izbor na OBŽ.“, opisala je rad svoje tima profesorica Marina Cvijić.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački ASOC tim Letuljčići provodi istraživanje pod nazivom Jednakost za sve. Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu“ čija je provedba završila 11.6.2021. godine. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. ASOC istraživači smatraju da je Projekt od iznimne važnosti za razvoj zdravstva Brodsko-posavske županije, također smatraju da je medicina jedna od važnijih stvari. Kao cilj istraživanja žele pokušati pomoći zdravstvenim djelatnicima pa čak i pacijentima ili potencijalnim pacijentima koji u ovom trenutku nisu svjesni svoje bolesti.

 

 

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: Jednakost za sve

Pročitaj više

2. Analiza podataka

Infografika: Podaci s osobama s invaliditetom u BPŽ

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja: Izvješće o građanskom praćenju projekta

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja: Kako postići jednako(st) za sve?

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: letuljcici2021@gmail.com

Mrežna stranica: https://drive.google.com/drive/folders/1g0-OpmR2mZT2mRdmBnyBXRBvIl2tmAfi

Naziv istraživanja: JEDNAKO ZA SVE

Voditeljica projekta: MARINA CVIJIĆ

Škola: GIMNAZIJA „MATIJA MESIĆ“, SLAVONSKI BROD

Facebook: https://www.facebook.com/letuljcicigmm.projekt

Instagram: https://instagram.com/letuljcicigmm2021?igshid=g8zlwmic0ho6

Google: https://drive.google.com/drive/folders/1g0-OpmR2mZT2mRdmBnyBXRBvIl2tmAfi

Odabrani projekt za istraživanje: RAZVOJ ZDRAVSTVENE USLUGE USMJERENE PACIJENTU

Mrežna stranica: https://strukturnifondovi.hr/popis-projekata/razvoj-zdravstvene-usluge-usmjerene-pacijentu/

Korisnik: BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA
Operativni program sufinanciranja: OPERATIVNI PROGRAM „KONKURENTNOST I KOHEZIJA“ 2014.- 2020.

Područje ulaganja odabranog projekta: SOCIJALNO UKLJUČIVANJE I ZDRAVLJE