Istraživanje Above and under the sea

 

 

Istraživačku skupinu More snova čini 24 učenika i učenica drugih i trećih razreda Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra. Rad učenika i učenica na projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“ prate i njime koordiniraju voditeljica projekta Marta Kinda te zamjenica voditeljice projekta Tihana Magaš.

Zadarska Gimnazija Vladimira Nazora odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u projektu prvenstveno zbog želje da nauče nešto više o kohezijskoj politici u EU. Za Europske fondove i kohezijsku politiku su čuli svi, ali samo su pojedinci imali priliku upoznati se s EU fondovima.

 

Članovi tima More snova nakon što su istražili projekte koji se provode u njihovoj lokalnoj sredini jednoglasnom odlukom odabrali su projekt Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“ za praćenje. Svoje istraživanje započeli su na pretraživanjem mrežnih stranica i kontaktiranjem regionalnog koordinatora njihove županije agenciju ZADRA NOVA koja će im pomoći u daljnjem istraživanju. Odlučili su istraživati odabrani projekt primarno zbog interakcije s uključenim akterima koji su svaki dan na terenu, informacija koje su dostupne te njihove velike zainteresiranosti za još uvelike neistražen podvodni svijet.

 

Rad istraživačkog tima More snova pod nazivom Above and under the sea“ usmjeren je na, osim dolaska do novih otkrića, poučavanje građana te ostalih učenika o tome kako se realiziraju i provode projekti sufinancirani novcem iz EU fondova sa željom da na taj način povećaju zainteresiranost za projekte slične ovome koji će se izvoditi u bliskoj budućnosti. Smatraju kako će ovim projektom Zadar postati važno središte podvodne arheologije na Jadranu, a voditelji projekta očekuju i značajan doprinos održivom turističkom i gospodarskom razvoju grada te također pridodavanje važnosti kulturnoj baštini i starim građevinama Grada Zadra.

 

Tim More snova će tijekom svog istraživačkog rada istražiti što se sve poduzelo kako bi se Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MPCA) rekonstruirao, kako su utrošena dobivena financijska sredstva, jesu li realizirane aktivnosti projekta i postignuti ciljevi, koji su dosadašnji postignuti rezultati provedbe projekta „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“, kako su građani i šira javnost reagirali na projektne aktivnosti, koje su koristi za ciljnu skupinu, ali i širu zajednicu provedbom ovog projekta. Podatke planiraju prikupljati, uz promatranje izvršenja radova, i putem anketa i upitnika, te skupljati mišljenja Zadrana i diskutirati sa stručnjacima iz raznih područja povezanih s projektom. Za svoje istraživanje postavili su cilj podizanja svijesti o iskorištavanju EU fondova s posebnim naglaskom na ravnomjernu raspodjelu.

 

„Što se tiče zadataka koje su učenici trebali odraditi, bili su zainteresirani i spremno su se javljali za određene uloge. Najzanimljivije je bilo kada su se trebali odlučiti za jedan projekt koji će istraživati, kao i ‘’borba’’ za ime tima. No, naravno sve bi bilo puno lakše da se možemo viđati uživo, u učionici, jer je drugačije kada su učenici fizički zajedno, kada mogu slobodnije raspravljati, iznositi svoje ideje, slaganja ili neslaganja.“, rekla je voditeljica projekta, profesorica Marta Kinda.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački ASOC tim More snova provodi istraživanje pod nazivom Above and under the sea. Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“ čija je provedba još u tijeku. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020. ASOC istraživači smatraju da je Projekt od iznimne važnosti za Grad Zadar, koji će provedbom aktivnosti Projekta postati važno središte podvodne arheologije na Jadranu  te očekuju i značajan doprinos održivom turističkom i gospodarskom razvoju Grada Zadra.

 

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: Above and under the sea

Pročitaj više

2. Analiza podataka

Infografika

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja: Otkrivanje davno izgubljenog

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: moresnovaeu@gmail.com

Mrežna stranica: https://moresnovaeu.wixsite.com/my-site-2

Naziv istraživanja: ABOVE AND UNDER THE SEA

Voditeljica projekta: MARTA KINDA

Škola: GIMNAZIJA VLADIMIRA NAZORA

Facebook: https://www.facebook.com/more.snova.1

Instagram: https://instagram.com/more_snova_gvn?utm_medium=copy_link

Twitter: https://twitter.com/Moresnovagvn

Odabrani projekt za istraživanje: OBNOVA KOMPLEKSA BIVŠE CRKVE I SAMOSTANA SV. NIKOLE U ZADRU

Mrežna stranica: https://www.zadra.hr/hr/projekti-u-provedbi/2904-obnova-kompleksa-biv%C5%A1e-crkve-i-samostana-sv-nikole-u-zadru

Korisnik: MEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU ZADAR

 

Operativni program sufinanciranja: OPERATIVNI PROGRAM „KONKURENTNOST I KOHEZIJA“ 2014.- 2020.

Područje ulaganja odabranog projekta: ZAŠTITA OKOLIŠA I ODRŽIVOST RESURSA