Gimnazija Franje Petrića-Zadar djeluje od 1985. godine. U početku je to bila škola samo matematičkog usmjerenja, a od 1993. godine učenici se obrazuju i u programu opće gimnazije koji traje četiri godine. U svakoj generaciji upisuju se po dva razreda općeg i dva razreda prirodoslovno-matematičkog smjera.

Osim pripreme za studij, brojni učenici sudjeluju u pripremama za natjecanja na školskoj, županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini te na svim razinama ostvaruju izvanredne rezultate. Svake godine nekoliko učenika naše škole osvaja neko od prva tri mjesta u državi iz pojedinog predmeta. Najčešće su to predmeti: matematika, fizika, engleski jezik, hrvatski jezik, logika, geografija i informatika. Posebno smo ponosni na naše matematičare koji ostvaruju vrhunske rezultate na međunarodnim matematičkim olimpijadama. Osim matematičara, nekoliko su puta predstavnici naše škole sudjelovali na međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. 

Osim natjecanja u znanju, učenici imaju priliku izraziti svoje dodatne interese putem brojnih aktivnosti: Školski sportski klub, Volonterski klub, Čitateljski klub, grupa Prve pomoći, Projekt Građanin, Dramsko-recitatorska i literarna sekcija, Mladi knjižničari, Eko-grupa.

PROJEKTI

Ove školske godine odobren nam je projekt: Eramus+ K1 „Samopouzdanje darovitih učenika“ koji ima za cilj jačanje samopouzdanja učenika  implementacijom novih strategija, metoda i oblika učenja i poučavanja u nastavni proces i izvannastavne aktivnosti, a sve to razvojem profesionalnih i osobnih kompetencija nastavnika u europskom okruženju.

Kada je riječ o njegovanju duha zajedništva, ono na što smo posebno ponosni je Humanitarni koncert učenika i nastavnika koji organiziramo svake godine u svibnju. Riječ je o koncertu na kojem nastupaju naši učenici, a također i hrabri nastavnici. Sav prihod od koncerta namijenjen je nekome tko je radi zdravstvenih ili financijskih razloga u potrebi.