Gimnazija Gospić škola je bogate tradicije koja je osnovana 1860. godine kao mala realka iz koje je ubrzo nastala klasična gimnazija s težištem na nastavi latinskog i grčkog jezika. Djeluje samostalno sve do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća kada je s ostalim gradskim odgojno-obrazovnim ustanovama pripojena Centru za srednje usmjereno obrazovanje. Tijekom  Domovinskog rata 1993. godine, nakon ukidanja Centra, ponovno djeluje samostalno kao Gimnazija Gospić i dijeli zgradu sa Strukovnom školom Gospić.

Školu danas pohađa 156 učenika općeg usmjerenja koji već generacijama sudjeluju u raznim domaćim, ali i u međunarodnim projektima.

PROJEKTI

U školi se trenutno provode međunarodni projekti Erasmus + i E-twining te je Škola dobila i status E-twining škole. Gimnazija je i Škola ambasador Europskog parlamenta od 2016. godine. Također, Gimnazija Gospić bila je jedna od prvih škola u Hrvatskoj koja je provodila CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole – Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ te u svom radu od tada koristi najmodernije tehnologije u učenju i poučavanju uz stalno stručno usavršavanje djelatnika.