Gimnazija Nova Gradiška osnovana je 31. siječnja 1919. naredbom Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, a gimnazijski se program izvodi od 5. ožujka 1919., i to u zgradi izgrađenoj 1896. u kojoj se Gimnazija Nova Gradiška nalazi i danas.

GNG ističe se brojnim aktivnostima učenika i nastavnika, a rezultati se očituju u projektima koje realiziramo i  uspjesima naših učenika i nastavnika. Tolerancija, humanost, ljudska prava, zaštita prirode, vrijednosti su koje u školi promičemo niz godina.

U Gimnaziji Nova Gradiška izvodi  se nastavni program opće gimnazije, a nastava se izvodi u jednoj smjeni. U školu je upisano 285 učenika u 14 razrednih odjela, a zaposleno je 35 nastavnika.

U školi djeluju dvije  školske udruge: Mladež hrvatskog Crvenog križa i Zajednica sv. Vinka. Naši su učenici vrlo aktivni u izvannastavnom radu: novinarskoj skupini koja izdaje školski list ZVONO, dramskoj skupini,  debatnome klubu, mladim knjižničarima, pjevačkome zboru, Školskome sportskom klubu „Gimnazijalac“ i u rock sastavu..

PROJEKTI

Cilj posebnih projekata koje ostvarujemo u našoj školi je unapređivanje kvalitete učenja i poučavanja, kvalitete školskog ozračja i naših veza s vanjskim okružjem, razvoj školskoga menadžmenta i stručno usavršavanje nastavnike. Ove ciljeve nastojimo usvojiti kao vlastite standarde kvalitete.

Ostvarenjem navedenih projekata naša škola pruža učenicima mogućnost uključivanja u te projekte prema vlastitom interesu i sposobnostima i stjecanje novih znanja i vještina.

Eureka – rad s darovitom djecom(projekt Brodsko-posavske županije sufinanciran EU sredstvima)

STEM genijalci (nositelj projekta bila je Gimnazija Matija Mesić iz Slavonskoga Broda)

Erasmus+ mobilnost You on my mind (zajedno sa školama iz Češke, Finske, Njemačke, Poljske i Grčke)

Međupredmetna tema poduzetništvo u srednjim školama (nositelj projekta PGEŠ Katarina Zrinski iz Zagreba)

Financijska pismenost (nositelj projekta Institut za razvoj obrazovanja)

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE, projekt prekogranične suradnje (Brodsko-posavska županija, Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu, u suradnji s Centrom za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vladom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona,  udrugom Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda).  Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

„Inovativnim umom do pametne energije“ – regionalno natjecanje mladih inovatora u području korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti u projektu Interreg – IPA CBC, prekogranične suradnje Hratske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Dan otvorenih vrata– dan kada se nastava izvodi bez školskoga zvona kao niz zanimljivih radionica i kada je škola otvorena za javnost, a u to vrijeme obilaze nas učenici osnovnih škola koji se žele upisati u Gimnaziju Nova Gradiška

Europski dan parkova –  24. svibnja Gimnazija Nova Gradiška u suradnji s Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška i Upravom šuma Nova Gradiška zajednički organizira radionice s temom zaštite parkova, i to u gradskom parku.

Odgoj i obrazovanje za ljudska pravapromicanje je Nacionalnoga programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava. Cilj je programa temeljito i svestrano odgajanje i obrazovanje za ljudska prava u svim područjima života.

Odgoj i obrazovanje za okoliš  – od 2002. Međunarodna smo eko-škola, a cilj nam je da kod djelatnika i učenik probudimo ekološku svijest i naučimo ih MISLITI I ŽIVJETI EKO!