Povijest Srednje škole Obrovac započinje još davne 1973. godine kada ona postaje područna škola Rudarsko – naftne škole iz Varaždina, a kasnije i područna škola Tehničke škole Zadar. Srednja škola Obrovac prije Domovinskog rata brojila je 500-ak učenika. U razdoblju od 1991. do 1995. godine nije djelovala, a nakon završetka Domovinskog rata ona ponovno otvara svoja vrata za svega dvadesetak učenika. Broj učenika se tijekom školskih godina sramežljivo povećavao i trenutno broji 71 učenika.  Školu pohađaju učenici s područja Obrovca, Kruševa, Karina, Jasenica, Gračaca, Maslenice i Zadra.

Trenutačno se u školi provode programi iz područja Ekonomije, trgovine i poslovne administracije, Strojarstva te program Opće gimnazije.

Koristeći prostor i resurse Srednje škole Obrovac 2001. godine osnovana je i Udruga tehničke kulture Faust Vrančić s ciljem obuhvata što većeg broja građana, a posebice djece i mladeži djelovanjem u tehničkoj kulturi, unapređivanja stručnog rada i promidžbe istraživanja novih tehnologija u tehničkoj kulturi njegujući humanost, suradnju i prijateljstvo među članovima neovisno o njihovoj političkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti ili svjetonazoru kao i sudjelovanje u humanitarnim i ekološkim akcijama. Grane koje udruga pokriva su raketna tehnika, raketno modelarstvo, maketarstvo, fotografija, video i dr. Udruga trenutačno ima 45 članova, 25 članova su učenici Srednje škole Obrovac, a ostatak su profesori Srednje škole Obrovac te ostali članovi. Kako u gradu Obrovcu nema dovoljno sadržaja za srednjoškolsku djecu tako se mladi uključuju u ovu udrugu gdje zajedno uče, rade, druže se i putuju. Udruga sudjeluje na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima i ostvaruje zapažene rezultate.

PROJEKTI

Srednja škola Obrovac sudjelovala je u različitim projektima, pa je tako bila partner u projektu COOLturizacija čiji je prijavitelj bila Zadarska županija;  Što se bijeli u gori zelenoj,  prijavitelj Srednja škola Benkovac; Volonterska šuma,  prijavitelj udruga Eko Zadar te na projektu Srednjoj školi Jone Sandanski iz Strumice u Makedoniji. Manji školski projekti kao što su: EVES – Ekološki Vikend Ekstremnih Sportova, Veliki uspon – Planinarski klub Winnetou, Mladi volonteri, Mali tehničari i dr. uglavnom se financiraju sredstvima Grada Obrovca i Zadarske županije. 

Trenutačno Srednja škola Obrovac uz ovaj projekt provodi i projekt promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, Ministarstva turizma, pod nazivom „Pag na meniju“ kao partner Srednjoj školi Bartula Kašića Pag.

SŠ Obrovac je od 2004. godine i u Programu Ekoškola (https://www.eko.lijepa-nasa.hr/users/profile_user/259) kojim se jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, kao dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša, a posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša.