Gimnazija “Matija Mesić” srednja je škola s bogatom i dugogodišnjom tradicijom. Osnovana 21. veljače 1918. godine nadživjela je brojne državne tvorevine: Austro-Ugarsku, Državu SHS, Kraljevstvo SHS, NDH, Socijalističku Jugoslaviju da bi 90-ih godina 20. stoljeća uplovila u suverenu i samostalnu Hrvatsku i nakon desetljeća i pol prekida ponovno bila okrunjena gimnazijskim imenom i programima. Škola spada u veće gimnazije u Republici Hrvatskoj obrazujući i odgajajući mladež kroz programe opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije. Svake godine upisuje se 9 novih razrednih odjela od ponajboljih učenika osnovnih škola Slavonskog Broda i okolice.

Program školovanja je četverogodišnji. Dodatna nastava namijenjena je darovitim učenicima i posebno zainteresiranim za natjecanja, dok je fakultativna nastava njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu pogodan program za one koji su talentirani u stranim jezicima i planiraju ih studirati, budući nakon polaganja ispita njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu (DSD) imaju pravo izravnog upisa na germanistiku, uz uvjet položene državne mature.

Učionice u školi su specijalizirane, kao i kabineti, i namijenjene specifičnim predmetima ili područjima (društveno, jezično, humanističko, umjetničko, prirodoslovno-matematičko).

U sklopu škole nalazi se moderna i opremljena školska sportska dvorana namijenjena za izvođenje nastave TZK-a. Dvorana nije prazna ni u večernjim satima, nakon završetka nastave, kada se izvodi zanimljiva dodatna nastava TZK-a, a škola je prepoznatljiva i po malonogometnom turniru učenika koji se organizira od početka studenog do kraja veljače, a završava finalnom utakmicom povodom Dana škole i spektakularnom utakmicom maturanti-profesori.

Škola surađuje s brojnim institucijama u županiji, ali i Hrvatskoj: Gradska knjižnica, Hrvatski institut za povijest, Muzej brodskog Posavlja, Državni arhiv, Galerija umjetnina, Turistička zajednica pa čak i Hrvatski sabor u Zagrebu, kao i mnoge druge.

Škola realizira i različite preventivne programe, promiče afirmaciju pozitivnih vrijednosti, provodi realizaciju zdravstvenog i građanskog odgoja i obrazovanja; provodi različite istraživačke projekte i realizira brojne izvannastavne aktivnosti, a uključena je i u Pilot projekt e-Škole čija je svrha digitalizacija i osuvremenjivanje nastavnog procesa u cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog rada.

Učenici aktivno sudjeluju u kreiranju školskog života putem satova razrednika i svojih predstavnika u radu Vijeća učenika. Zahvaljujući radu u redovnoj i izbornoj nastavi, ali i kroz različite projekte u školi se često postavljaju tematske izložbe otvorene za javnost, predavanja, prezentacije i predstavljanja.

Učenici Gimnazije “Matija Mesić” skloni su izvanučioničkoj nastavi, odnosno ekskurzijama. Osim onih lokalnih terenskih izlazaka prakticira se odlazak na Interliber-sajam knjige u Zagrebu, posjet Hrvatskom saboru i vjerskim zajednicama u Zagrebu, posjet botaničkom i zoološkom vrtu u Zagrebu, posjet Vukovaru, Sarajevu.

Svoj kreativni duh učenici zadovoljavaju kroz brojne izvannastavne aktivnosti: dramsku skupinu “Anonimus”, školski mješoviti pjevački zbor, školski instrumentalni sastav, tamburaški orkestar, recitatore, likovnu skupinu, novinarsku skupinu koja je zadužena za izdavanje školskog lista “Otrovno pero”, mlade astronome, fizičare eksperimentatore, GLOBE skupina, Ambasadore Europskog parlamenta (EPAS program), Mladež crvenog križa, bave se učenjem o holokaustu (Projekt „Šafran“ te druge aktivnosti), Volonterski klub učenika “Carpe diem” i “Viojlice”-posebnost škole, budući je pjevačka skupina koja njeguje tradicijsku glazbu i običaje, djeluje pri školi a vode ju sami učenici i potpuno je u njihovoj nadležnosti. Izdali su i svoj prvi nosač zvuka pod nazivom “Dođi diko”.

Gotovo da i nema školskog predmeta iz kojeg se učenici ne prijavljuju na natjecanja, a svake godine njih dvadesetak odlazi na državna natjecanja gdje redovito osvajaju medalje, priznanja i visoka mjesta na rang ljestvicama konačnog poretka. Rezultat je to truda i rada učenika, ali i njihovih profesora-mentora. Po prvi puta neki od učenika natječu se i na vrlo značajnim sportskim natjecanjima: Europskim olimpijskim igrama.

Gimnazija “Matija Mesić” uistinu priprema učenike za život. Ona nikome od njih nije kraj, nego prolazna stanica na putu prema fakultetu i uspjehu u životu nakon toga. Svjedoči tomu i svakogodišnje priznanje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu školi kao doprinos obrazovanju mladih generacija koje vrlo uspješno studiraju i završavaju ovaj fakultet.

PROJEKTI:    

Popis projekata u kojima škola sudjeluje od 2015.godine:

1. Pilot projekt E-škole CARNET 1.3.2015.-28.2.2018.

2. STEM-genijalci EU 23.10.2015.-22.10.2016.

3. GLOBE program MZO, AZOO, Ured za program GLOBE 2015.-

4. ŠAFRAN Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu 2015.-

5. MARIJINI OBROCI Humanitarna organizacija Mary’s Meals 2015.-

6. POKRENI PROMJENU Forum za slobodu odgoja 2017.-2018.

7. ŠKOLA AMBASADORICA EU PARLAMENTA, Europski parlament, Ured u RH, 2017.-

8. EUREKA- rad s darovitom djecom, Županija Brodsko-posavska 28.6.2017.-27.12.2018.

9. PLANSPIEL ZUR ZUKUNFT DER EU, Deutsche Schule Brussel rujan-listopad 2020.

10. Erasmus KA 229 „True Colors“, Agencija za mobilnost i programe EU 2020./2021.

11. „U školi otvorene kohezije, ASOC“, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, 2020./2021.