Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači je započela svoj rad školske godine 1999./2000. kao područni odjel virovitičkih srednjih škola i to: Strukovne i Industrijsko – obrtničke škole. Kako su godine odmicale sve se više učenika upisivalo u školu, te su se 29.4.2003. godine stekli uvjeti za osamostaljenje škole. Škola je bila smještena u zgradi stare „Pučke učione” iz  1873. g. u Pitomači.

Danas se Srednja škola Stjepana Sulimanca  nalazi u novoj, suvremeno opremljenoj zgradi, u kojoj raspolaže znatno povećanim prostorom i novom opremom što omogućuje kvalitetnu organizaciju nastave, vježba i praktične nastave u jednoj smjeni. Osim toga, u tijeku je dovršenje dokumentacije za sportsku i za konferencijsku dvoranu.

U školi se provodi nastavni program za zanimanja Upravni referent, Poslovni tajnik, Agroturistički tehničar, Prodavač, Kuhar, Konobar, Automehaničar, Mehaničar poljoprivredne mehanizacije i Poljoprivredni gospodarstvenik.

Učenici svoju praktičnu nastavu mogu odraditi u vlastitim praktikumima jer škola posjeduje školsko poljoprivredno dobro površine 23 hektara, školski voćnjak i pčelinjak u školskom dvorištu te automatizirani plastenik sa sustavom navodnjavanja 7x15x3m. Srednja škola Stjepana Sulimanca također posjeduje i praktikum za vinarstvo i enologiju. Praktična nastava ugostiteljskog posluživanja i kuharstva realizira se u ugostiteljskom objektu otvorenog tipa – Restoranu „Stara pivnica“ koji je u vlasništvu škole.

PROJEKTI

Nastavnici i učenici  sudjeluju u brojnim projektima bilo da je riječ o projektima u kojima je škola nositelj projekta, bilo da je partner u projektu. Samo neki  od brojnih realiziranih projekata su: Modernizacija školskog kurikuluma i razvoj praktikuma za obrazovanje o održivoj ekološkoj poljoprivredi (IPA4.1.3.07.01.c27), Modernizacija školskih kurikuluma poljoprivrednih zanimanja u skladu s HKO “Eko-bilje”, Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja: Papuk i Drava idila prava, MASTER SOMMELIER , Erasmus + Ključna aktivnost 1- Mobilnost u svrhu učenja pojedinaca – Engleska, Portugal, Poljska i mnogi drugi projekti.

Ove godine Agencija za mobilnost i programe Europske unije dodijelila je školi Erasmus akreditaciju. S ovom akreditacijom škola je dobila pristup sredstvima u okviru Ključne aktivnosti 1. tijekom provedbe programa (2021.-2027.), što znači da se škola treba samo prijaviti za mobilnost i ona će biti odobrena.      

Od 2019. godine Srednja škola Stjepana Sulimanca radi u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti „Panonika“ u podsektoru poljoprivrede. Uspostava centra kompetentnosti financirana je kroz dva projekta. Prvi projekt se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u sklopu poziva za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.3.1.04 – Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo. Drugi projekt se provodi u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, u sklopu Poziva KK.09.1.3.01 “Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja”.

Učenici i nastavnici su uvijek prisutni na svim lokalnim manifestacijama te svojim znanjem, vještinama i dobrim djelima pomažu svojoj zajednici. No kako kažu da slika govori više od tisuću riječi, pozivamo Vas da pogledate kratki video o školi: https://vimeo.com/161432555.