Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku središte je glazbenog obrazovanja i  kulture, i već osam desetljeća okuplja učenike, roditelje, građane, stvara glazbenu publiku i odgaja generacije glazbenika.

Iako počeci glazbenog obrazovanja u Sisku datiraju još iz 19. stoljeća, sustavno glazbeno obrazovanje  započelo je 1948. godine utemeljenjem Gradske muzičke škole. Tijekom svog postojanja i rada škola je nekoliko puta mijenjala ime i ustrojstvo, a od 2009. nosi ime  Glazbena škola Frana Lhotke Sisak.

Glazbenim obrazovanjem u ovoj školi obuhvaćeni su ne samo učenici s područja grada Siska i prigradskih naselja, već i s različitih područja Sisačko-moslavačke županije: Petrinje, Gline, Popovače,  Sunje, Lekenika. Škola ima i Područni odjel u Petrinji.

U Glazbenoj školi Frana Lhotke provode se programi predškolskog glazbenog obrazovanja, osnovne glazbene i srednje glazbene škole (u sklopu koje su i programi pripremnih razreda).  Učenici mogu učiti svirati klavir, gitaru, tambure, violinu, violončelo,  harmoniku, flautu, trubu, klarinet, saksofon, rog i trombon, dok u pripremnim razredima (i srednjoj školi)  mogu još  upisati i solo pjevanje i teorijski smjer. Trenutno Glazbena škola broji 285 učenika u Sisku i 69 u područnom odjelu u Petrinji, 45 djelatnika (37 nastavnika, 5 vanjskih suradnika i 8 nenastavnih djelatnika).

Učenici škole redovito sudjeluju na natjecanjima, osvojivši u  protekle tri godine 170 nagrada u različitim disciplinama na međunarodnim, državnim, regionalnim i mrežnim natjecanjima. Školu pohađaju državni prvaci i dobitnici Oskara znanja.

Škola je (bila) smještena u centru grada, u biseru arhitekture grada Siska, u zgradi nekadašnje sinagoge građene između 1862. i 1890. godine. U holokaustu, sinagoga je opljačkana i devastirana, a 1967. zgrada je prenamijenjena u Glazbenu školu.

Nažalost, u potresu 29. prosinca 2020., zgrada je teško oštećena i neupotrebljiva je.

Škola je  sada privremeno smještena u Rafinerijski dom INE, učenici sviraju po garderobama, a škola je svoja nastojanja usmjerila prema sakupljanju sredstava za izgradnju nove Glazbene škole.

Škola je pokrenula Crowdfunding kampanju, organizira donacijske koncerte i ne posustaje u namjeri da se škola i glazba vrate učenicima, onako kako dolikuje Europi 21. stoljeća.

PROJEKTI

Uz planirane produkcije i koncerte učenici škole sviraju i na mnogim društvenim događajima  izvan škole i sudjeluju u najrazličitijim projektima: od Erasmus razmjena, projekta Glazba i mozak (E-medica), sudjelovanja na smotrama, festivalima, projekata obilježbe obljetnica skladatelja i slično. Svake godine škola organizira i humanitarne koncerte, kojima kroz glazbu odgaja empatične, odgovorne i pozitivne mlade ljude. Mrežna mjesta škole su: https://www.facebook.com/gsfranalhotke/