Gimnazija Vladimira Nazora je najstarija obrazovna ustanova u Zadarskoj županiji. Utemeljena je 26. studenoga 1804. godine. Početak 19. stoljeća bilo je vrijeme procvata zadarskog školstva. Godine 1806. otvara se u Zadru licej, a 1810. godine pored gimnazije i spomenutog liceja djeluje novootvorena središnja škola koja ima karakter sveučilišta. U drugom dijelu 19. stoljeća vodila se velika borba za uvođenje hrvatskog jezika u zadarsku gimnaziju. Školska godina 1851./1852. važna je za gimnaziju, jer je na mjesto ravnatelja, koji je prije bio Talijan, došao Hrvat dr. Juraj Pulić. Od njenog utemeljenja i u skoro 200 godina dugoj povijesti, iznjedrila je velik broj znamenitih ljudi: znanstvenika, umjetnika, književnika i domoljuba.

Gimnazija Vladimira Nazora je smještena na drugom katu zgrade u Perivoju Vladimira Nazora, koja se vrlo često u svijesti građana Zadra poistovjećuje s Gimnazijom, iako u toj zgradi žive i rade još tri škole. Gimnazija upisuje šest razrednih odjeljenja i to: tri razreda opće gimnazije i tri razreda jezične gimnazije. Za predani rad u odgoju i obrazovanju, škola je dobila nagrade i priznanja. 

Učenici gimnazije sudjeluju na brojnim školskim, županijskim i državnim natjecanjima, ali i međunarodnim smotrama i natječajima. Pored natjecanja iz redovnih predmeta, učenici su i vrlo uspješni na interdisciplinarnom natjecanju Opisujemo sustave kao i na smotri Lidrano u kategorijama literarno, novinarsko i dramsko-scensko stvaralaštvu učenika te natjecanjima iz debate.

PROJEKTI

Ove godine Gimnazija je sudjelovala u programu UPSHIFT – program “Za budućnost mladih” organizirali su UNICEF-ov ured u Hrvatskoj i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije. Uz to učenici su sudjelovali i u programu “10 škola – 10 umjetnika”, gimnazija nosi i titulu Škola ambasadora Europskog parlamenta, dobitnica je nagrade “Otisak srca” za volonterski i humanitarni rad. Škola sudjeluje i u Erasmus + program “Promoting inclusion to combat early school leaving (PICELS)”. Sve vijesti iz života škole možete potražiti i u školskom časopisu “Spužva” kao i u novom podcastu “SvjetoNazor”. Uz to kroz programe “Otapam li ledenjake”, “Kako smanjiti otpade od hrane” i eko grupu škola podržava brojne eko akcije i podiže svijest učenika, ali i građanstva o važnosti zaštite i očuvanja okoliša za bolju kvalitetu života. Svoje znanje iz njemačkog jezika učenici usavršavaju i kroz DSD program.

Moto škole “Znanje je moć”, kroz rad učenika i njihovih nastavnika te stručne službe, prepoznat je i doprinosi osobnom i društvenom rastu i razvoju svih dionika odgojno-obrazovnog sustava gimnazije.