Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen počinje s radom 2003. godine i tako nastavlja tradiciju  iz 1959. godine kao jedina poljoprivredna škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Geslo škole: „Nauči kako posijati, posaditi, uzgojiti, pobrati, prodati i naplatiti!“ omogućuje učenicima jačanje kompetencija za daljnje školovanje i uključivanje u svijet rada, a sve uz praktičnu primjenu naučenog u promjenjivim uvjetima rada i života.

Škola ima moderno uređene učionice prilagođene za izvođenje suvremenih oblika nastavnih procesa, informatički kabinet, opremljen laboratorij za izvođenje praktikuma u okviru kojeg učenici proizvode eko kreme, meleme, eko bombice, macerate, potpuno opremljenu školsku kuhinju za izvođenja praktične nastave, poljoprivredno zemljište. Škola je i dobitnica CARNET-ovog projekta ROC (Regionalni obrazovni centar) u okviru kojeg je centar opremljen s IKT infrastrukturom i opremom koja prati najnovije obrazovne trendove.

U školskoj godini 2011./2012. školu je pohađalo najveći broj učenika, i to 251 učenik u 12 razrednih odjeljenja uz 32 zaposlena djelatnika. Škola je u tom trenutku imala svoje učioničke prostore, školski plastenik, opremljenu informatičku učionicu te niz uspješnih EU projekata iz sebe. Trenutno školu pohađa 73 učenika, a zaposlena su 33 djelatnika.

Nizom inicijativa škola želi preokrenuti trend opadanja upisnih rezultata te se istaknuti u zajednici provođenjem raznih projekata kojima je ciljana skupina lokalna zajednica i lokalno stanovništvo. Tako škola aktivno sudjeluje na lokalnim manifestacijama kao što su Rimska noć, Sajmovi rukotvorina, Dan jegulja, Kulturna baština Neretve, priređuje i aktivno sudjeluje na raznim izložbama, inicijativama, humanitarnim događanjima, kulturnim događajima.

U zadnje četiri godine škola je organizirala dane mandarina (od 2016.), kros na lokalnoj razini, učenički servis, učeničku zadrugu, manifestaciju Advent u Opuzenu u adventskoj kućici. Također, škola provodi stipendiranje učenika prvih razreda iz vlastitih sredstava.

PROJEKTI

2006. godine škola je osvojila sredstva iz programa CARDS 2003 za financiranje projekta „Uspostava agrokemijskog laboratorija“. Projekt je vodila Ivana Filipović, a škola je bila jedna od prvih institucija koja je uspješno aplicirala i osvojila sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

2008. godine škola je ponovo osvojila EU sredstva iz IPA programa projektom „Dobra lokalna poljoprivredna praksa pomaže globalnom cilju“. Krajnji cilj projekta je poučavanje učenika i lokalnih gospodarstava o poštivanju načela dobre poljoprivredne prakse uz primjenu međunarodnog standarda Global GAP.

Škola sudjeluje u niz Erasmus+ projekata u sklopu kojih naši učenici idu na stručne prakse širom Europske unije (2017. Irska, Dublin- 15 učenika; 2018. Portugal- 15 učenika; 2019. Njemačka, Frankfurt, 2021., Italija). Škola je nositeljica oznake eTwinnig  škole dvije godine zaredom. Partner je u projektu Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik. Škola radi na jačanju ITK kompetencija naših učenika te aktivno sudjeluje u dva projekta: STEMI-Škola budućnosti i Digitalni inkubator koji je pokrenula Školska knjiga.

Škola rado ističe da je budućnost naše zemlje u turizmu i poljoprivredi, pa potaknuta tom vizijom, očekuje još veći broj učenika u školskim obrazovnim programima.