Početak srednjoškolskog obrazovanja u Dugoj Resi vezan je uz dobro nam poznatu tvornicu Pamučna industrija Duga Resa. Tvornica i škola godinama su imale zajednički zadatak, a to je da se za potrebe Tvornice obrazuje kvalitetan kadar. Zauzvrat je Tvornica novčano pomagala rad škole. Škola je počela sa radom 1947. godine. Naime te je godine pokrenuta Industrijska škola, a samo mjesec dana kasnije i škola učenika u privredi. Prve generacije učenika školovale su se za zanimanja prelac i tkalac koja su bila tražena od Pamučne industrije Duga Resa. Nastava se održavala u teškim materijalnim uvjetima. Prve generacije pohađale su školu u preuređenim prostorijama i barakama koje su se nalazile u sklopu Tvornice. Potrebe Tvornice za kadrom konstantno su se povećavale te je tako iz godine u godinu rastao i broj učenika što je otežavalo nastavu u zastarjelim objektima.

Početkom 1958. godine počela je gradnja današnje zgrade, koja je dovršena u rujnu (iste godine), a učenici su se uselili u nove učionice i radionice 1959. godine.

Tijekom povijesti naša škola imala je različite nazive: Industrijska škola – obrazovanje za zanimanja prelac, tkalac, pletač, opl. tkanina, Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje u 80-tim godinama, Tekstilna srednja škola od 1990. do 1991. godine te je od 1995. poznata kao Srednja škola Duga Resa.

Iako svi vole reći „Srednja tekstilna škola“, ubacujući i dan danas u naziv Srednje škole Duga Resa „TEKSTILNA ŠKOLA“ moramo ponosno iznijeti činjenicu da su prve generacije gimnazijalaca izašle iz naše škole davne 1969. godine. Rad gimnazije počeo je u rujnu 1966. godine, a ukinut je 1978. godine zbog restruktuiranja obrazovnih programa. Zakratko gimnazijski program vraća se u Dugu Resu. 1992./93. godine, zahvaljujući tadašnjem ravnatelju Srednje tekstilne škole Nikoli Mrzljaku.

Dugoreška gimnazija ima i danas značajnu ulogu u obrazovanju na području Karlovačke županije. U gimnazijskim klupama nisu samo Dugorešani, već i brojni učenici iz Karlovca i susjednih mjesta.

Uz gimnazijski program škola ima i strukovne i umjetničke programe. Smjerovi koji se uz gimnaziju mogu upisati u Srednjoj školi Duga Resa su: Grafički dizajner, Medijski tehničar, Puškar, Finomehaničar i Krojač.

U školskoj godini 2021./2022. imamo ukupno 11 razrednih odjela od čega 4 razreda opće gimnazije, 2 razreda grafičkih dizajnera, 2 razreda medijskih tehničara i 3 razreda puškara, sveukupno 195 učenika. Srednja škola Duga Resa opremljena je s 11 klasičnih učionica, 4 specijalizirane učionice te s 3 informatička kabineta za održavanje stručnih predmeta u smjeru grafički dizajner i medijski tehničar. Škola ima veliku predavaonicu, športsku dvoranu i otvoreno školsko igralište, te školsku knjižnicu s čitaonicom.

Obzirom da Srednja škola Duga Resa jedina u Hrvatskoj ima programski smjer Puškari u sklopu škole djeluje i Učenički dom gdje su smješteni učenici naše škole, ali i ostalih srednjih škola grada Karlovca. Dom je smješten podno Vinice uz samu rijeku Mrežnicu desetak minuta od škole. Učenici se mogu u svoje slobodno vrijeme, nakon što obave aktivnosti vezane uz školu, uključiti u sljedeće aktivnosti: streljaštvo, nogomet, novinarsku sekciju, odbojku, stolni tenis, informatičku grupu.

Naši učenici aktivno sudjeluju u volonterskim programima, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima i postižu na svim poljima odlične uspjehe. Uspjehe nižu i na županijskim i državnim natjecanjima u znanju i sportu. Također aktivno se uključuju u brojne projekte na razini grada, županije i države, ali i u brojne međunarodne projekte. Trenutno su aktivni na projektima: Erasmus+ „Pasteis de nata“, „Tesla Ozalj Festival“, „Pjevaj, sviraj, pleši“, „Four River Film Festival“, „Igram, pišem, lajkam“, „STEAM uz Mrežnicu“, te ASOC Interreg Italija-Hrvatska.