Istraživanje EKO danas za bolje sutra!

 

Istraživačku skupinu EKO2 čini 20 učenika i učenica prvog i drugog razreda Druge ekonomske škole iz Zagreba, obrazovnog odjela Ekonomist. Voditeljice projekta su nastavnice Biljana Pavelić i Ivana Virovac Bilandžija koje zajedno s učenicama i učenicima provode aktivnosti projekta „U školi otvorene kohezije, ASOC“.

Nakon prve mrežne edukacije učenice i učenici krenuli su u provedbu istraživačkog rada. Na prvom sastanku upoznali su se temama kohezijske politike i građanskog praćenja te krenuli u izbor samog projekta. Nakon što su kao projekt na kojemu će provoditi svoj istraživački rad izabrali projekt Gradski prozori u prirodu – Unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II), učenice i učenici, sada već podijeljeni u timove pokrenuli su mrežnu stranicu i društvene mreže te započeli s prikupljanjem podataka kako bi se što bolje upoznali s ciljevima odabranog projekta. Projekt su odabrali jer su u obnovi njima omiljenog zagrebačkog parka Maksimir prepoznali korist za čitavu zajednicu. Vjeruju da će istraživanjem ovog projekta veći broj građana saznati za unapređenje parka Maksimir što će ih potaknuti na posjet samom parku no također smatraju da će se povećati i broj turističkih posjetitelja, a time i prihodi Grada Zagreba što će omogućiti daljnja ulaganja u poboljšanje gradske infrastrukture.

Rad istraživačke skupine EKO2 pod nazivom Istraživanje EKO danas za bolje sutra! usmjeren je na analizu ulaganja u infrastrukturu parka i doprinosa tih ulaganja unapređenju bioraznolikosti i turističke ponude Grada Zagreba. Cilj im je istražiti zadovoljstvo posjetitelja parka, prikupiti njihova iskustva i ideje te saznati postoje li još neke aktivnosti koje bi se mogle uvrstiti u ponudu parka Maksimir kako bi se maksimalno iskoristio potencijal samoga parka. Kao krajnji rezultat u planu imaju izradu brošure parka Maksimir sa cjelokupnom ponudom koju bi prezentirali Turističkoj zajednici grada Zagreba. Brošurom namjeravaju objediniti sve prikupljene informacije i na zanimljiv i pristupačan način približiti posjetiteljima.

EKO2 će tijekom svojeg istraživačkog rada na projektu Gradski prozori u prirodu – Unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) analizirati javno dostupne podatke o projektu te posebnu pažnju posvetiti i istražiti sve projektom obuhvaćene infrastrukturne zahvate. Kako bi prikupili što relevantnije podatke kontaktirat će partnere i suradnike na projektu, a u svoj istraživački rad planiraju uključiti Turističku zajednicu grada Zagreba, novinare, građane i posjetitelje grada Zagreba. Osim mrežnim istraživanja podataka te suradnjom s partnerima i suradnicima na projektu podatke planiraju prikupljati i intervjuirajući posjetitelje parka. Osim toga, bavit će se i financijama samog projekta.

„Naši učenici odlično su se snašli u ovim zadacima i još jednom nam pokazali  da kada ih usmjerite na pravu stvar samo je nebo granica. Veselimo se nastavku provedbe ovog projekta!“, rekle su voditeljice tima Biljana Pavelić i Ivana Virovac Bilandžija.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački ASOC TIM EKO2 provode istraživanje pod nazivom EKO danas za bolje sutra!. Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt Gradski prozori u prirodu – Unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) koji je u provedbi. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ASOC istraživači smatraju da je od iznimne je važnosti za unapređenje bioraznolikosti i turističke ponude grada Zagreba. Istraživanjem ovog projekta planiraju park Maksimir približiti svim potencijalnim korisnicima i potaknuti ih na što češći dolazak u park.

 

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: EKO danas za bolje sutra!

Pročitaj više

2. Analiza podataka

Infografika: Podaci obrađeni u Lekciji 2

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja: Gradski prozori u prirodu – Eko danas za bolje sutra!

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja: Biser grada ponovo blista!


Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: 2.ekonomisti@gmail.com

Mrežna stranica: https://eko2439707448.wordpress.com/

Naziv istraživanja: EKO danas za bolje sutra!

Voditeljica projekta: BILJANA PAVELIĆ

Škola: DRUGA EKONOMSKA ŠKOLA

Facebook: https://www.facebook.com/eko.maksimir

Instagram: https://www.instagram.com/eko.druga/

Twitter: https://twitter.com/eko_druga

Blogspot: https://ekodruga.blogspot.com/

Odabrani projekt za istraživanje: GRADSKI PROZORI U PRIRODU – UNAPRJEĐENJE URBANE BIORAZNOLIKOSTI I RAZVOJ ZELENE INFRASTRUKTURE (MODERNIZACIJA II)

Mrežna stranica: https://www.zagreb.hr/en/gradski-prozori-u-prirodu-unaprjedjenje-urbane-bio/138660

Korisnik: GRAD ZAGREB

Operativni program sufinanciranja: OPERATIVNI PROGRAM ‘KONKURENTNOST I KOHEZIJA’ 2014.-2020.

Područje ulaganja odabranog projekta: ZAŠTITA OKOLIŠA I ODRŽIVOST RESURSA