Istraživanje Open Gate to Investigate

 

Istraživačku skupinu Food-Trotter Across Border čini 16 učenika i učenica prvog, drugog i trećeg razreda Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar. Voditeljica projekta je nastavnica Bruna Bišćan koja zajedno sa zamjenicom Vesnom Milanjom provodi aktivnosti Pilot projekta.

Što se tiče organizacije satova, oni se odvijaju prema njihovom redovnom rasporedu, na satu etike. S obzirom da je riječ o učenicima iz različitih razreda i usmjerenja, često koriste predsat poslijepodnevne smjene jer tada mogu svi doći.

Na prvom sastanku s učenicima koji sudjeluju u Pilot projektu za voditelja projekta i istraživanja odabrana je učenica Ena Ćosović. Osoba zadužena za društvene mreže, programiranje te dizajn je Brigita Strgačić. Osoba zadužena za predstavljanje priče i voditelj bloga je Rino Gulan. U dogovoru sa talijanskom školom „Ettore Majorana“ iz Brindisija istraživački tim odabrao je projekt KeyQ+ jer su htjeli više saznati i naučiti o kulturnoj i kulinarskoj baštini koja ih povezuje. Kao prednost projekta ističu njegovo nastojanja da promovira turistička mjesta i kulturna dobra koja nisu toliko eksponirana. Kroz promociju lokalnih proizvoda i tradicionalnih recepata povezati će se gastronomske i kulturne turističke ponude.

Zajedno sa partnerskom školom odabrali su ime tima koje glasi „Food and Trotter Across the Border“ i od nekoliko izrađenih loga glasanjem su odabrali jedan.

Svoje istraživanje nazvali su „Open Gate to Invastigate“ te su Brigita Strgačić i Rino Gulan izradili gmail račun, google disk račun i blog.

„Sudjelovanje u Pilot projektu ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar odvija se prema planu i bez problema. Odabrani učenici koji sudjeluju u projektu su proaktivni i zainteresirani za sadržaj koji obrađujemo.

S partnerskom školom iz Italije uspostavili smo odličnu komunikaciju i u zajedničkoj suradnji odabrali projekt za praćenje i osmislili logo našeg projekta“  opisale su aktivnosti učenika voditeljica i zamjenica voditeljice projekta Bruna Bišćan i Vesna Milanja.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački tim ASOC Interreg Food-Trotter Across Border provodi istraživanje pod nazivom Open Gate to Invastigate, za provođenja aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt KeyQ+.

U prvim sastancima voditeljice su educirale učenike o provedbi i cilju projekta, te su vrlo brzo podijelili uloge članovima našeg školskog tima. Smatraju raznolik profil učenika (učenici prvih, drugih i trećih razreda različitih smjerova) pruža prednost u pregledu i pristupu iz različitih perspektiva.

Učenici su istraživanjem naučili više o strukturi EU projekata, te kako pronaći putem interneta podatke koji su važni za projekt koji istražuju.

Učenici su naučili razvrstavati prikupljeni materijal u mape na zajedničkom Google disku radi što lakšeg pregleda, snalaženja i protoka informacija vezanih za projekt. Kroz aktivnosti vezane uz drugi zadatak, učenici su naučili što treba sadržavati i kako treba izgledati članak podatkovnog novinarstva.

Možda je dosad najvažniji korak za provedbu ovog projekta bilo povezivanje sa stručnjacima iz Informacijskog centra Europe Direct (EDIC Zadar) koji su održali predavanje o što kvalitetnijem istraživanju projekta. Također su pomogli u ostvarivanju kontakta s koordinatorom projekta KeyQ+ iz Istre. U sklopu domaće zadaće za Lekciju 2 planiraju intervjuirati koordinatora projekta kojeg istražuju.

 

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: Open Gate to Invastigate

Pročitaj više

 

2. Analiza podataka

Infografika

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja: Građansko praćenje KeyQ+ projekta

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja:

 

Pročitaj više

 

Adresa elektroničke pošte: foodtrotterab@gmail.com
Mrežna stranica: https://foodtrotteracrossborder.blogspot.com/
Naziv istraživanja: Open Gate to Investigate
Voditeljica projekta: Bruna Bišćan
Škola: Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar

 

Facebook: https://www.facebook.com/foodtrotteracrossborder

 

 

Odabrani projekt za istraživanje: KeyQ+: Culture and tourism as keys for quality cross border development of Italy and Croatia – Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske
Mrežna stranica: https://www.italy-croatia.eu/web/keyqplus
Korisnik:
AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre
Operativni program sufinanciranja: PROGRAM INTERREG ITALIJA-HRVATSKA
Područje ulaganja odabranog projekta: KULTURA I TURIZAM