Istraživanje Stazama naše baštine

 

Istraživačku skupinu Citrus čini 7 učenika i učenica trećeg razreda Srednje Poljoprivredne i tehničke škole usmjerenja Komercijalist iz Opuzena. Voditeljica projekta je ravnateljica Danijela Primorac koja zajedno sa zamjenicom Martinom Glučinom provodi aktivnosti projekta „U školi Otvorene Kohezije, ASOC“.

Nakon uvodne konferencije i predstavljanja projekta „U školi otvorene kohezije, ASOC“ učenici i učenice otvorili kanal na platformi Microsoft Teams zbog lakše komunikacije, pogledali su snimku uvodne konferencije te dobili poveznice na mrežnu stranicu projekta. Prvi korak bio je kontaktirati regionalnog koordinatora u Dubrovniku, a potom područni ured Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA u Opuzenu i voditeljicu Antoniju Odak. U suradnji s DUNEOM održana je mrežna edukacija za učenike i učenice.

Rad istraživačke skupine Citrus pod nazivom Stazama naše batine usmjeren je analizu kako se ljudi koriste infrastrukturom u koju je uloženo te koliko je dobra učinjeno široj zajednici ili pojedincu.

Citrusi će tijekom svojeg istraživanja projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve analizirati javno dostupne podatke o Projektu te svoje istraživanje podijeliti, s obzirom da je i provedba odabranog Projekta podijeljena, prvi dio se odnosi na kategorije zaštićenih područja, a drugi dio na područja ekološke mreže Natura. Dodatno će tijekom svojeg istraživanja posebnu pažnju posvetiti i istražiti svih devet infrastrukturnih zahvata koji su obuhvaćeni Projektom poput uređenja planinarskog doma, biciklističkih staza, muzeja i vjetroorgulja. Osim mrežnih istraživanja podataka, bavit će se i financijama samog projekta, a  nikako neće ispustiti iz istraživanja ni povijesni dio, jer Projekt se ipak odnosi na baštinu.

„Odabran je projekt za daljnje istraživanje: Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. U skladu s tim odabrali smo naslov našeg projekta: Stazama naše baštine. Svi su materijali učenicima dostupni i jasni. Učenici su motivirani i izvršavaju sve zadatke na vrijeme.“, rekla je voditeljica tima Danijela Primorac.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački ASOC TIM Citrus provode istraživanje pod nazivom Stazama naše baštine. Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve koji je u provedbi. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ASOC istraživači smatraju da je od iznimne je važnosti za dolinu Neretvu i Dubrovačko-neretvansku županiju s ciljem razvijanja javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: Stažama naše baštine

Pročitaj više

2. Analiza podataka

Infografika

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Fotografija istraživanja: Stazama podataka

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja:  Naša baština u novom ruhu

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: mandarinaopuzen3@gmail.com

Mrežna stranica: https://mandarinaopuzen3.wixsite.com/website

Naziv istraživanja: Stazama naše baštine

Voditeljica projekta: Danijela Primorac

Škola: Srednja poljoprivredna i tehnička škola

Facebook: https://www.facebook.com/Citrus-Opuzen-109370004625219

Instagram: https://instagram.com/citrus_opuzen?igshid=1392jpil1qmlf

YouTube: https://youtube.com/channel/UCMu4mW0MSq6E3KBkJtfZshg

Odabrani projekt za istraživanje: Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve

Mrežna stranica: https://www.dunea.hr/nasi-projekti/554-promicanje-odrzivog-razvoja-prirodne-bastine-doline-neretve

Korisnik: Dubrovačko-neretvanska županija

Operativni program sufinanciranja: Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014.-2020.

Područje ulaganja odabranog projekta: Kultura i turizam, Zaštita okoliša, Urbani i ruralni razvoj