Istraživanje Udružimo snage za naše zdravlje

 

Istraživačku skupinu Gym Heroes čini 16 učenika i učenica trećeg razreda usmjerenja upravni referent Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Rad učenika i učenica na projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“ prate i njime koordiniraju voditeljica projekta Jasmina Pavičić te zamjenica voditeljice projekta Ivana Kralj.

Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca u ovaj projekt upustili su se prvenstveno zbog želje da nauče nešto više o kohezijskoj politici EU. A tek nakon proučavanja materijala prve lekcije učenici su počeli shvaćati važnost projekta i nužnost građanskog praćenja. Članovi tima Gym Heroes nakon što su istražili projekte Virovitičko-podravske županije koji su realizirani uz pomoć strukturnih fondova Europske unije, suzili su prijedloge na 3 projekta te jednoglasnom odlukom odabrali projekt Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitica „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“ za praćenje. Svoje istraživanje započeli su na mrežnim stranicama i kontaktiranjem regionalnog partera Razvojne agencije Vidra Virovitica. Također planiraju tijekom svojeg istraživanja kontaktirati i nositelja projekta, a uključit će i škole koje su sudjelovale u provedbi projekta. Posebno će istražiti aktivnosti projekta koje su se provodile s obzirom na epidemiološku situaciju koja je dodatno otežala i ovako veliki problem tjelesne neaktivnosti djece.

Rad istraživačkog tima Gym Heroes pod nazivom „Udružimo snage za naše zdravlje“ usmjeren je osvještavanju današnjih okolnosti u kojima su djeca spriječena baviti se sportskim aktivnostima i družiti se na igralištima. Za svoje istraživanje postavili su cilj da postanu aktivni građani Republike Hrvatske, odnosno da sudjeluju u građanskom praćenju projekata koji se provode s ciljem unapređenja i poboljšanja životnih uvjeta svih građana Republike Hrvatske. Također svojim će aktivnostima i objavama pokušati potaknuti daljnji razvoj istraživanog projekta, odnosno da se mladi više uključuju u sportske aktivnosti, pravilno se hrane i vode brigu o svome zdravlju.

Gym Heroes će tijekom svojeg istraživačkog rada istražiti što se sve poduzelo kako bi mladi promijenili svoj životni stil, kako su utrošena dobivena financijska sredstva, jesu li realizirane aktivnosti projekta i postignuti ciljevi, koji su rezultati provedbe projekta „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“, kako su djeca, roditelji i šira javnost reagirali na projektne aktivnosti, koje su koristi za ciljnu skupinu, ali i širu zajednicu provedbom ovog projekta. Podatke planiraju prikupljati provedbom anketnog ispitivanja među učenicima i roditeljima koji su bili obuhvaćeni projektom, intervjuima s prijaviteljima i partnerima na projektu. Dodatne informacije će prikupiti uz pomoć Razvojne agencije Vidra iz Virovitice, nositeljem  projekta Zavodom za javno zdravstvo „Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i njihovim stručnjacima koji su bili uključeni u projekt te partnerom na projektu udrugu Nutricionizam Balans iz Osijeka.

„Najzanimljivije za učenike bilo je  osmišljavanje naziva tima i istraživanja, izrada logotipa i kreiranje ASOC zida jer su tu mogli pokazati svoju domišljatost i kreativnost. Velik interes učenici su pokazali za kreiranje računa na društvenim mrežama, pripremanje i objavljivanje svojih radova. Satove na kojima smo proučavali materijale iz 1. lekcije  i na kojima su učenici prezentirali projekte odradili smo nakon nastave, kraće sastanke imamo preko odmora, a dio poslova učenici odrađuju kod kuće jer smo ograničeni s vremenom zbog učeničkog prijevoza. Nakon ovih prvih aktivnosti na projektu vrlo sam ugodno iznenađena koliko su učenici motivirani da nauče nešto novo, koliko potiču jedni druge i koliko su kreativni u pronalaženju rješenja.„ rekla je voditeljica projekta, profesorica Jasmina Pavičić.

 

TIJEK ISTRAŽIVANJA GRAĐANSKOG PRAĆENJA

Istraživački ASOC tim Gym Heroes provodi istraživanje pod nazivom Udružimo snage za naše zdravlje. Za provođenje aktivnosti građanskog praćenja odabrali su projekt „Rokovi super junaci protiv pretilosti“ čija je provedba završila prošle godine. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’. ASOC istraživači smatraju da je Projekt od iznimne važnosti upravo zbog doba u kakvo živimo, kada su fizičke aktivnosti ograničene, a cilj Projekta je širenje svijesti o ljudskom zdravlju te kreiranje programa za borbu s pretilošću djece i odraslih.

1. Planiranje istraživanja i prikupljanje podataka

Istraživanje: Udružimo snage za naše zdravlje

Pročitaj više

2. Analiza podataka

Infografika: Aktivnosti projekta

Pročitaj više

3. Terensko prikupljanje podataka

Pročitaj više

4. Predstavljanje provedenog istraživanja (Storytelling)

Fotografija istraživanja:  Zajedno udružimo snage za naše zdravlje

Pročitaj više

Adresa elektroničke pošte: gymheroess@gmail.com

Mrežna stranica: https://sites.google.com/view/gymheroespitomaca/projekt

Naziv istraživanja: UDRUŽIMO SNAGE ZA NAŠE ZDRAVLJE

Voditeljica projekta: JASMINA PAVIČIĆ

Škola: SREDNJA ŠKOLA STJEPANA SULIMANCA, PITOMAČA

Facebook: https://www.facebook.com/gym.hero.12

Instagram: https://instagram.com/_gymheroes_?igshid=v6ligvo8uczn

Stranica: https://sites.google.com/view/gymheroespitomaca/projekt

Odabrani projekt za istraživanje: ROKOVI SUPER JUNACI PROTIV PRETILOSTI

Mrežna stranica: http://www.zzjzvpz.hr/index.php?sadrzaj=novosti&novtxt=465

Korisnik: ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO „SVETI ROK“ VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Operativni program sufinanciranja: OPERATIVNI PROGRAM „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI 2014.- 2020.“

Područje ulaganja odabranog projekta: SOCIJALNO UKLJUČIVANJE